Z Nádraží Bubny se stane Památník Ticha. Projekt představuje výstava v Novoměstské radnici

27. leden 2015
Zprávy

Obětem holokaustu se věnuje putovní výstava k projektu Památník Ticha. Navštívit ji můžete do neděle na Novoměstské radnici na Karlově náměstí. Obecně prospěšná společnost Památník Šoa Praha akcí upozorňuje na deportace Židů během druhé světové války.

Památník Ticha má být první stálé muzeum holocaustu u nás. Vzniknout by mělo v prostorách historického nádraží v Bubnech. Během druhé světové války odtud odjelo do koncentračních táborů skoro padesát tisíc českých Židů. Výstava zachycuje proměnu, kterou by měly Bubny projít.

„Tento projekt není jenom o architektuře, jak by mohl vypadat památník předělaný ze starého nádraží z doby Františka Josefa, ale je to taky scénář budoucí expozice a představa o tom, jak by mohl vypadat veřejný dialog k tomuto tématu. My jsme dědici toho příběhu a zároveň jeho součást, to je hlavní sdělení celého záměru," vysvětluje spoluautor projektu Pavel Štingl, filmový dokumentarista a ředitel obecně prospěšné společnosti Památník Šoa Praha.

Společnost Památník Šoa má nádraží od Českých drah už pronajaté, a to na padesát let. Teď čeká na stavební povolení, dostat by ho měla během několika týdnů. Zároveň shání peníze. Celkový rozpočet je prozatím 150 miliónů korun. Jak by mělo muzeum holokaustu vypadat, je ale podle koordinátora projektu Tomáše Boušky jasné už teď.

„Má to být platforma pro diskuzi a vzdělávací centrum. Chtěli bychom toho dosáhnout pomocí moderních nástrojů - na tabletech a smartphonech, kde bychom chtěli návštěvníky provést nádražím Bubny a dát jim kontext minulosti města, příběhy jednotlivých obyvatel. Kromě toho bychom chtěli do toho prostoru dostávat i sezónní výstavy,“ říká Tomáš Bouška.

Přibližně za měsíc organizátoři chystají položit tzv. "základní kolej" přestavby nádraží, a to odhalením sochy od akademického sochaře Aleše Veselého. Stát bude na místě, kudy deportovaní Židé před více než sedmdesáti lety procházeli.

„Socha, která má pracovní název Základní kolej – místo základního kamene, bude mít 20 metrů a je dost pravděpodobné, že se před nádražím objeví už 9. března,“ dodává Bouška.

Nezisková společnost plánuje otevřít Památník ticha příští rok na podzim v den kulatého výročí prvních transportů z Prahy. Pesimističtější varianta otevření je za čtyři roky.

autor: Lída Křesťanová
Spustit audio

Více z pořadu