Dítě bychom měli poprvé vzít k zubaři už v době prořezávání prvních zubů

27. leden 2015

Prevencí pro zdravé zuby bez kazů a zánětu dásní je opravdu jen správná a pravidelná péče o ně, kterou se musíme naučit už od raného dětství. Čím dříve začneme, tím lépe, jak v pořadu Třináctka Plus potvrdila i zubní lékařka Lucie Králová z kliniky Esthésia.

„Ideální doba je už v době prořezávání prvních zoubků, tedy zhruba v půl roce věku dítěte. Tato návštěva je důležitá jak pro dítě, tak pro rodiče. Dítě se seznámí s prostředím, s lékařem, návštěva je spíš hrou a vyšetření bezbolestné. Dítě pak v budoucnu netrpí strachem. Proto je dobré, první návštěvu neodkládat na později. Pokud rodiče přicházejí s dítětem až s nějakým problémem nebo bolestí, vypěstují si strach ze zubaře. To pak není ta ideální návštěva," vysvětluje včasnost prvního setkání dítěte se zubařem Lucie Králová.

Kdy začít čistit dětské zuby?

Batolata při kojení: otírat zoubky vlhkou gázou namočenou v čisté vodě po každém kojení i v noci (nutné odstranit plak ze zoubků)

Menší děti: vždy ráno a večer naučit čistit zoubky za pomoci gumového prsťáčku s trošičkou fluoridové pasty (odpovídající danému věku)

Větší děti: opět 2x denně už s kartáčkem - malým, s jemnými, hustými a rovně střiženými štětinkami (je i možnost elektrického kartáčku -raději sonický, než rotační)

U dětí, které mají postavení i prvních zubů takové, že vznikají mezizubní prostory, je dobré doplnit čištění zubů kartáčkem o péči nití či mezizubním kartáčkem.

Jak často chodit s dětmi k zubaři?

Pravidelnost v návštěvách u zubaře je také velmi důležitá. Minimálně jednou ročně, případně i po půl roce, nebo po vzájemné domluvě. Učit se musí nejen děti, ale i rodiče, kteří pak musí správné čištění zubů u dětí hlídat a kontrolovat, motivovat k němu a být i dobrým příkladem. Dnes jsou i detektory plaku, tabletky, které po rozkousání ukáží chyby na zubech, kde plak zůstal i po ústní hygieně.

Plomby a rovnátka

Výplně na kazy dětských zoubků jsou různé a je jen na zubaři, kterou vybere a s rodiči domluví. Podobné je to s rovnátky. Praktický zubař určí, jestli je čas na srovnání zubů a dítě pošle k ortodontistovi. Je řada vad a každá má jiné řešení v jiném věku a jen odborný lékař určí, jestli budou rovnátka fixní či vyndavací apod.

Bělení dětských zubů

Bělící techniky a pasty pro dětské zuby rozhodně vhodné nejsou. Řada bělících past obsahuje abraziva, která by mohla poškodit dětskou sklovinu. Skvrny na zubech od nápojů a potravin lehce zvládne zubař při pravidelné kontrole v ordinaci.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.