EU slíbila Ukrajině další půjčky. Kyjev by měl dostat 1,8 miliardy eur

Ukrajina se zřejmě dočká další finanční pomoci ze zemí Evropské unie. Půjčku ve výši 1,8 miliardy eur schválili na schůzce v Bruselu unijní ministři financí. Podpořili tak návrh Evropské komise. Peníze by měly být poskytnuty ze společného evropského rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Ukrajina peníze nutně potřebuje kvůli dopadům války s proruskými rebely, upozornil francouzský ministr financí Michel Sapin:

„Je nezbytné tento plán zahájit okamžitě. Ukrajinská vláda tuto pomoc nutně potřebuje, jinak bude situace v zemi naprosto neúnosná.“

Poskytnutí půjčky musí ještě schválit Evropský parlament. „Jde o to, aby ty půjčky skutečně měly jasné podmínky a aby se plnily,“ vysvětlil český ministr financí Andrej Babiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajina by měla od zemí Evropské unie dostat další pomoc. Na schůzce v Bruselu s tím souhlasili ministři financí osmadvacítky

„Evropská unie na to má de facto nějaký rezervní fond. Historicky je s půjčkami dobrá zkušenost, že se tedy vrátily, takže my jsme pro,“ dodal.

Unie Ukrajincům půjčí, jen když budou provádět reformy zaměřené například na boj s korupcí. Kyjev ale celkově potřebuje mnohem víc peněz, odhadem dalších 15 miliard dolarů.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme