Máme vyhlásit křižáckou válku? Nesmysl, reagoval Zaorálek na Zemanův plán

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nesouhlasí se sjednocenou ozbrojenou akcí proti teroristům, ke které vyzval na pražském fóru o antisemitismu prezident Miloš Zeman. Proti radikální islámské ideologii by měli podle Zaorálka zasáhnout především muslimové. Myslí si to i premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Naopak pravicová opozice s prezidentem souhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Prezident Miloš Zeman vyzval k vojenskému zásahu proti Islámskému státu, který označil za úhlavního nepřítele dneška. Intervence by podle něj měla být na mezinárodní úrovni pod Radou bezpečnosti OSN a své síly by mělo vyslat pokud možno všech pět stálých členů rady.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD v České televizi řekl, že by věc měly řešit především arabské a muslimské země.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu prezidenta na vojenský zásah proti Islámskému státu mluvili ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček a arabista Jan Kužvart.

„Západ může poskytnout podporu, ale Západ nemůže za muslimské země, za arabské země řešit vážné problémy, které v tomto regionu existují,“ uvedl Sobotka.

Také podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by proti islamistům měli zasáhnout především muslimové.

„Nenechme se zjančit teroristy. Takže máme vyhlásit křižáckou válku?! Ale proti komu a kam potáhneme? Proti džihádistickým skupinám od Senegalu po Somálsko, proti Libyi, Jemenu až po Pákistán? Nesmysl! My musíme především uhájit a ochránit náš normální život, který tady v České republice, v Paříži, v Evropě žijeme,“ napsal Zaorálek na Twitteru.

„Rakovinu radikální islámské ideologie musí vyléčit především muslimové, obzvlášť Arabové. Především oni musí prokázat, že vraždění a teror nejsou pravou tváří islámu. Nevěřím na žádné další vojenské intervence Západu v Sýrii, Iráku či bůhví kam. Nevěřím,“ uvedl ministr zahraničí.

Prezident mluvil o preventivní akci

Na vyjádření minstra Zaorálka reagoval v Českém rozhlase ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Podle něj prezident mluvil o preventivní akci a zcela jasně měl na mysli boj na dvou frontách.

„Myšlenkové, kde našim spojencem budou arabské státy. Druhá fronta by měla být vojenská. Nikoli ovšem formou invaze, o které se hned začalo mluvit v komentářích. Ale využívala by moderních technických prostředků, třeba bezpilotních letadel a podobně, a která by, cituji, eliminovala v zárodku výcvikové tábory teroristů,“ naznačil.

„A pokud se pan ministr zahraničí ptá, zda by snad měla působit proti džihádistickým skupinám od Senegalu až po Pákistán, a odpovídá nesmysl, já odpovídám: právě tam. Protože tam již dávno působí,“ dodal Kmoníček.

Aarabista Jan Kužvart připomněl, že boj proti terorismu probíhá už několik let a vede ho řada států a mezinárodních organizací a vize prezidenta Miloše Zemana je podle něj natolik všeobjímající, že je těžké si pod tím představit něco konkrétního.

„Například když Miloš Zeman zmiňuje použití bezpilotních prostředků, to se již děje a není to nějaký samospásný prostředek. A koalice států, které se přímo či nepřímo podílejí v boji proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku, čítá několik desítek členů,“ shrnul.

Zeman vyzval k mezinárodní vojenské akci proti islámským teroristům

Číst článek

Výzvu prezidenta Miloše Zemana k jednotné ozbrojené akci proti Islámskému státu podporuje opozice. „Tento záměr podporuji, obávám se však, že slova Miloše Zemana nemají ve světě velkou váhu," uvedl místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Podobně se vyjádřil také předseda ODS Petr Fiala.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme