Stále více Čechů nemá peníze na bydlení, ministerstvo chystá nový zákon

Až 100 tisíc lidí je ohrožených sociálními problémy s bydlením. Netýká se to ale jen lidí vyloučených ze společnosti nebo žijících na jejím okraji, řeší ho i mladé rodiny, senioři, zdravotně postižení nebo lidé s nižšími příjmy. Vedení ministerstva práce ale připravuje nový zákon týkající se sociálního bydlení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Šla jsem sem kvůli nefungujícímu manželovi, domácímu násilí, drogám. Od toho všeho jsem utekla. Chtěla jsem začít znova, takhle to nefungovalo,“ popsala matka tří chlapců Míša, proč skončila v jihlavském azylovém domě.

Žádné jiné nízkonákladové bydlení v regionu není. V azylovém domě ale může člověk zůstat maximálně půl roku. Poté většina klientek většinou zamíří do ubytoven. Stát chce tuto praxi změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Až sto tisíc lidí má sociální problémy s bydlením. Řeší je i mladé rodiny, senioři nebo zdravotně postižení. Natáčela Eliška Malínská

Vládní koalice se zavázala, že do roku 2017 přijme koncepci sociálního bydlení. Ta by měla pomoci zejména nízkopříjmovým rodinám nebo seniorům. Podle místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha z ČSSD je do ní nutné zapojit kromě státu i soukromníky.

„Je potřeba podpořit i programy, jak pro bytová družstva, tak i pro obce, aby tady mohly opět vznikat malometrážní byty pro mladé rodiny s dětmi, seniory a pro lidi se zdravotním postižením,“ vysvětluje Škromach.

Zákon, který by řešil tuto oblast, slibují vlády už delší dobu, dosud ale žádný nevznikl. Vedení ministerstva práce a sociálních věcí ale říká, že v současné době připravuje jeho konkrétní podobu. To vítá předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Věří, že úprava pomůže tisícovkám důchodců a zejména těm ve větších městech.

„Třicet až čtyřicet tisíc příjemců starobních penzí bydlících v nájemních bytech v Praze a dalších velkých městech žije ve stresu, že nebudou mít na zaplacení nájemného, a po třech měsících neplacení nájemného budou vyhozeni na ulici,“ upozorňuje Pernes.

Pomoc nabízí i církev. Pokud stát přijme chystaný zákon, plánuje biskupská konference do sociálního bydlení investovat až stovky milionů korun ročně. Minulý týden to řekli zástupci biskupské konference.

V některých zemích majitelé domů, kteří je poskytnou pro sociální bydlení, dostávají od státu doplacenou částku do tržního nájmu. V Nizozemsku zase musí vlastníci velkých nemovitostí dát část bytů povinně na sociální bydlení.

Eliška Malínská, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme