Znovuzavedení nemocenské v prvních třech dnech podporují odbory, zaměstnavatelé jsou proti

Případné opětovné proplácení prvních tří dnů nemocenské podle odborů firmám pomůže. Odboráři tak podpořili včerejší stanovisko premiéra Bohuslava Sobotky. Podle něho ale bude záležet na tom, jak se dohodne tripartita. S návrhem nesouhlasí ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. A výhrady mají i zaměstnavatelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rýma (ilustrační foto)

Rýma (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula upozorňuje, že teď nemocní lidé raději chodí kvůli penězům do práce.

V současné době v prvních třech dnech nemoci lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny, a to 60 procent průměrného denního výdělku. Nemocenská se pak vyplácí od 15. dne nemoci.
Pramen: ČTK

Uzdravují se ale daleko pomaleji, než kdyby byli od začátku doma.

„Jejich zdravotní stav se začíná zhoršovat a začíná se prodlužovat doba, kdy zaměstnanci pobírají nemocenské dávky."

„Což signalizuje, že jsou ty nemoci a jejich průběh vážnější, než tomu bylo dosud,“ vysvětlil šéf odborářů v Šedesátce Radiožurnálu.

Zaměstnavatelé mají obavy

Opět placené první tři dny nemocenské se nelíbí zaměstnavatelům. Varují, že by to lidé mohli zneužívat.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák v Šedesátce Radiožurnálu řekl, že tak neplatí slib z koaliční smlouvy. Návrh podle něj měla nejprve projednat vláda se zaměstnavateli a odbory.

„My jsme ještě ani nezačali jednat a někdo už dělá taxativní závěry. To se mi nelíbí,“ upozornil Hanák.

Premiér Sobotka chce znovu zavést nemocenskou v prvních třech dnech nemoci

Číst článek

Nemocenská by podle premiéra Bohuslava Sobotky měla být v prvních třech dnech nižší než v následujících, záležet ale bude na dohodě mezi odboráři a zaměstnavateli i na "možnostech úpravy eventuální platby pojistného".

Sobotka vyzval k diskusi i koaliční partnery - ANO a KDU-ČSL. Ministr financí Andrej Babiš ale s návrhem nesouhlasí, protože zatíží podnikatele.

„My máme taky velké náklady – odvody a tak dále. Je pravda, že v koalici je napsáno, že to bude podle toho, jak se domluví tripartita. Pokud ale vím, tak zaměstnavatelé jsou proti, takže uvidíme 2. února, když to bude na stole, k čemu dospějeme,“ řekl.

Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme