Zbloudilé střely zasáhly v Rio de Janeiru 16 lidí během posledních dvou týdnů

Nejméně 16 lidí zasáhly v oblasti Rio de Janeira v posledních 10 dnech takzvané zbloudilé střely. Odražené nebo stranou vystřelené kulky zabily čtyři osoby, z toho dvě děti. Lidé se obávají, že po klidnějším roce, kdy se v Brazílii konalo mistrovství světa ve fotbale, se bezpečnostní situace zhoršuje. Za rok a půl město hostí letní olympijské hry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina policistů se blíží k vchodu do favely Pavao-Pavaozinho

Skupina policistů se blíží k vchodu do favely Pavao-Pavaozinho | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Obyvatelé chudších oblastí po celém Riu jsou zvyklí na přestřelky drogových gangů nebo policejní zásahy.

Oběťmi zbloudilých střel ale nejsou jen ti, kdo se nacházejí ve špatnou chvíli na špatném místě. Ženu ve čtvrti Bangu například zasáhla kulka do nohy, zatímco v noci spala ve své ložnici.

Veřejnost pak obzvlášť pobouřilo smrtelné zranění čtyřleté dívky a devítiletého chlapce. Velká část incidentů se odehrála ve favelách, které už policie takzvaně pacifikovala a natrvalo tam teď hlídkuje.

Přestože stávající bezpečnostní strategii podkopávají případy zneužití policejní moci, úřady v ní hodlají pokračovat. Tvrdí také, že sportovcům ani návštěvníkům olympijských her nebezpečí nehrozí.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme