Facebook ustoupil Turecku a zablokuje stránky údajně urážející proroka Mohameda

Sociální síť Facebook zablokovala v Turecku stránky, které údajně urážely proroka Mohameda. Vyhověla tak rozhodnutí tamního soudu, který hrozil, že pokud to společnost neudělá, odstřihne Turecko od přístupu na tuto sociální síť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magazín Charlie Hebdo s karikaturou proroka Mohameda vyšel přesně týden po útoku na redakci

Magazín Charlie Hebdo s karikaturou proroka Mohameda vyšel přesně týden po útoku na redakci | Zdroj: Reuters

Tureckému soudu vadilo, že tamní deník a internetové stránky zveřejnily výběr karikatur proroka Mohameda z francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo.

V neděli soud rozhodl, že pokud Facebook v zemi přístup na tyto stránky nezablokuje, nechá odstřihnout od této sociální sítě celé Turecko.

V Turecku používá Facebook 31 milionů uživatelů, společnost proto stránky v tichosti zablokovala, aniž by to oficiálně oznámila.

Hrozba zablokováním není zdaleka prvním pokusem regulovat přístup na internet v Turecku. Omezení přichází zpravidla ve chvíli, kdy se na síti objeví materiály, které se turecké vládě nehodí.

Například loni před tamními obecními volbami byl na čas zablokován YouTube i Twitter. Na YouTube totiž unikla nahrávka, na které tehdejší premiér Erdogan údajně telefonuje se svým synem a radí mu, jak ukrýt 30 milionů eur z korupce.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme