Při přestřelce mezi izraelskou armádou a Hizballáhem zemřeli tři lidé

Dva izraelští vojáci zemřeli a dalších sedm je zraněných po útoku libanonského hnutí Hizballáh na izraelskou pohraniční hlídku. Protitanková střela zasáhla vojenské vozidlo na sporném území na rozhraní Izraele, Libanonu a Sýrie. Na útok odpověděla izraelská armáda dělostřelbou, která zasáhla libanonskou vesnici. Zemřel při tom člen mírových jednotek OSN, takzvaných modrých přileb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na útok Hizballáhu odpověděl Izrael dělostřeleckou palbou, která zasáhla nejméně jednu libanonskou vesnici

Na útok Hizballáhu odpověděl Izrael dělostřeleckou palbou, která zasáhla nejméně jednu libanonskou vesnici | Zdroj: Reuters

„Každému, kdo by nás chtěl ohrožovat na severní hranici, radím, aby se podíval, co se stalo loni Hamásu, který nás ostřeloval z Gazy,“ pohrozil odvetou izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Šéf mírových jednotek vyzval Libanon a Izrael k maximální zdrženlivosti. Střelbou dnes vyvrcholilo dlouhodobé napětí v oblasti.

Hizballáh zaútočil na izraelský vojenský konvoj v oblasti Šibáa na Golanských výšinách. Izraelští vojáci tam v posledních dnech pátrají po tunelech, které by podle armády měly sloužit radikálům k průniku na izraelské území.

Přestřelka začala v dopoledních hodinách, kdy proti jedné z hlídek izraelské armády zaútočilo komando Hizballáhu pomocí protitankové střely. Hizballáh pak oznámil, že zranil a zabil několik vojáků, izraelská armáda potvrdila dva mrtvé a sedm zraněných.

Odveta Izraele

Později následovalo minometné ostřelování izraelské části u sporné hranice mezi Libanonem, Sýrii a Izraelem. Na to Izrael odpověděl mohutnou dělostřeleckou palbou, která zasáhla nejméně jednu libanonskou vesnici. Mluví se o tom, že odpálil 25 granátů.

Zároveň Izrael zaútočil pomocí letadel na pozice Hizballáhu. Během této akce přišel o život španělský příslušník mezinárodních mírových sil.

Bližší okolnosti úmrtí 36tiletého vojáka ze Španělska hodlá OSN vyšetřit.

Radikální šíítská organizace Hizballáh se k útoku na izraelskou pohraniční hlídku přiznala. Motivem byla zřejmě odveta za letecké údery Izraele na území Sýrie, při kterých zemřelo také několik bojovníků Hizballáhu.

Napětí v oblasti stouplo poté, co Izrael na syrském území zabil několik vysoce postavených členů Hizballáhu a íránského důstojníka. Ti v syrské občanské válce bojovali na straně prezidenta Asada.


Zvětšit mapu

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme