Vláda vybrala takzvaného superúředníka. Stane se jím Josef Postránecký

Náměstkem ministra vnitra pro státní službu se stane Josef Postránecký. Ten je v současnosti ředitelem kanceláře náměstka ministra vnitra pro ekonomiku, strategie a evropské fondy. Funkce se ujme od února. Třiapadesátiletého Postráneckého vybrala vláda na post takzvaného superúředníka mezi třemi finalisty výběrového řízení. Hlasovalo pro něj 15 ministrů, proti nebyl nikdo.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Postránecký

Josef Postránecký | Foto: Úřad vlády ČR

Prvním úkolem pro zvoleného náměstka ministra vnitra bude připravit výběrová řízení na státní tajemníky všech resortů.

„V nejbližších dnech bude nezbytné připravit základní podklady pro výběrová řízení na státní tajemníky na jednotlivých ministerstvech a úřadech vlády. Budou to klíčové osoby pro realizaci zákona o státní službě v nejvyšších státních úřadech,“ uvedl Postránecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pozici nového šéfa státní správy Josefa Postráneckého mluvila s Janem Rovenským, předsedou Odborového svazu státních orgánů a organizací, Veronika Sedláčková

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD je Postránecký na funkci připravený.

„Je to člověk, který je ve státní službě 17 let. Já ho považuji za komplexně připraveného odborníka, který své kvality dnes potvrdil i při řízeném dialogu, který s členy vlády vedl.“

Jako první bude podle Chovance muset Postránecký připravit implementaci 16 předpisů, které Česká republika potřebuje, aby obhájila svoji pozici před Evropskou komisí v rámci čerpání evropských peněz.

Výběrové řízení na šéfa státní správy se muselo opakovat. Snížily se požadavky na jazykové zkoušky. Postránecký mluví anglicky a francouzsky, svoje jazykové znalosti chce ale zlepšovat.

„Od roku 2013 je nový systém jazykových zkoušek a nezbývá mi, než si zkoušku doplnit. Jsem připraven to v letošním roce udělat,“ řekl.

Josef Postránecký | Foto: Český rozhlas

Dodal, že za „superúředníka“ se nepovažuje. Chce prý hlavně kvalitnější a stabilnější státní správu. Bude úředníky hlídat, aby nebyli v příliš úzkých kontaktech s politiky.

Podle Jana Rovenského, předsedy Odborového svazu státních orgánů a organizací, nebude úloha nového šéfa státní správy jednoduchá.

„Pozice této funkce byla silně oslabena tím, že bylo zrušeno generální ředitelství. Nezávislost a depolitizace státní správy tak podle našeho názoru byla porušena. Z tohoto vrchního státního úředníka se stává náměstek ministra vnitra,“ vysvětlil.

Josef Postránecký má ale podle něj předpoklady dosáhnout toho, že funkce bude minimalizovat politické vlivy. Zároveň bude mít stěžejní roli v tom, jak se řadoví úředníci začlení do nového systému. „On bude garantem vydávání služebních předpisů.“

Plat „superúředníka“ stanoví vláda nebo ministr vnitra podle služebního zákona. Ministr Chovanec řekl, že nový šéf státní správy bude brát přibližně stejně jako ostatní náměstci. Jejich platy jsou různé, některé z nich se pohybují kolem 80 tisíc korun.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme