Před 10 lety skončila kuponová privatizace

K nejkontroverznějším rozhodnutím polistopadové éry patří vyhlášení kuponové privatizace. Někteří odborníci ji považují za rychlou a úspěšnou metodu převedení státního majetku do soukromých rukou, jiní za podvod století. Od jejího konce dnes uplynulo celé desetiletí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středisko cenných papírů

Středisko cenných papírů | Foto: Středisko cenných papírů

Stát tímto způsobem zcela nebo částečně zprivatizoval dvě tisícovky podniků. Většina ze sedmi milionů lidí, kteří získali akcie za dvě tisícikorunové kuponové knížky, už cenné papíry prodala. Přesto Středisko cenných papírů nyní eviduje zhruba dva miliony účtů, které většinou patří někdejším "DIKům".

"Platí i to, že jsou lidé, kteří mají velmi velké majetky v řádech řekněme desítek, možná i malých stovek tisíc a platí i to, že někteří DIKové mají zbývající hodnotu svých akcií zcela zanedbatelnou," říká Radek Lašťovička z burzovní společnosti FIO.

Varuje zároveň před překupníky, kteří akcie od lidí vykupují pod cenou. "Je třeba si především ve styku s nimi dávat pozor na nabídku tzv. přímého prodeje, kdy on řekne ´Převeďte mi všechny své zbývající akcie nebo akcie toho a toho podniku za takovouhle skvělou cenu.´ Tam je skutečně třeba ověřit si, jaká cena je skutečně na trhu."

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme