Řecké zdravotnictví je v žalostném stavu. Řekové doufají, že pomůže nová vláda

Řecko doufá v lepší budoucnost s novou vládou. Po nedělních volbách ji vytvořila radikálně levicová strana Syriza s pravicovými populisty, kteří si říkají Nezávislí Řekové. Mají v plánu postarat se o sociálně slabé a zajistit například bezplatné zdravotní služby pro nemajetné. Dnes je situace v Řecku taková, že někteří lidé k lékaři vůbec nechodí, protože si to nemohou dovolit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecké zdravotnictví. Ordinace Lékařů světa

Řecké zdravotnictví. Ordinace Lékařů světa | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Nemocniční komplex na aténském předměstí Nikea má svá nejlepší léta za sebou. Ne všechny zářivky na chodbách svítí. Rohy stěn jsou otlučené.

Rentgenové snímky se tu skladují stále ve velkých obálkách na policích a jen těžko se v nich dá udržet přehled. Lékaři jsou unavení a nešťastní z toho, že se nemohou o pacienty dobře postarat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řekové doufají v lepší budoucnost s novou vládou, která má v plánu postarat se o sociálně slabé a zajistit například bezplatné zdravotní služby pro nemajetné

„Hlavní důvod, proč jsme vyčerpaní a dá se říct i vyhořelí, je, že často nemáme prostředky na to, našim pacientům pomoci. Máme neustálý nedostatek zdravotnického materiálu, léků a vybavení. Těžko dokážeme předpovědět, co bude další, co nám brzy dojde."

„Lidé si musejí kupovat drahé léky, ale přitom u nás leží na špinavých prostěradlech, protože nemáme na to, abychom koupili nové povlečení, polštáře nebo přikrývky,“ stěžuje si doktorka Olga Kosmopoulová, specialistka na infekční choroby.

Řecké zdravotnictví. Středisko Lékařů světa | Foto: Pavel Novák

Lékařů chybí v řeckých nemocnicích pět tisíc. Zdravotních sester je o 20 tisíc méně, než je potřeba. Funkci ošetřovatelek tak musejí plnit příbuzní nemocných.

Pro mnoho lidí je ale i chatrná státní zdravotní služba nedostupná. I ve státních zařízeních se totiž musí za ošetření platit.

Řecké zdravotnictví. Lékařka Olga Kosmopoulová, specialistka na infekční choroby | Foto: Pavel Novák

„Pacienti musejí platit za každou návštěvu. To je 5 euro, asi 150 korun. Ale když si nechají udělat nějaké rozbory nebo testy, musejí za ně zase platit, a to až 30 euro.“

„Když tedy potřebují jít k doktorovi, musejí počítat s tím, že za každý úkon zaplatí, i když mají zdravotní pojištění. Někteří proto zkrátka k lékaři nejdou, protože na to nemají,“ říká doktorka Kosmopoulová.

Chudí Řekové hledají pomoc u charity

Mnoho lékařů ještě po službě v nemocnici vyšetřuje v různých organizacích zadarmo. Protože je mnoho takových, kteří za vyšetření nemohou zaplatit.

Ti, kterým nezbývají peníze na doktora, hledají pomoc například v jednom ze středisek organizace Medicins du Monde - Lékaři světa. Na polikliniku v aténské čtvrti Omonia přichází podle lékařky Bettiny Krombholzové kromě přistěhovalců stále více chudých Řeků.

Řecké zdravotnictví. Lékárna Lékařů světa | Foto: Pavel Novák

„Řekové si už nemohou dovolit platit pojištění. Když třeba vlastníte malý obchod a musíte ho zavřít, protože prodělává, neplatíte si logicky ani pojištění.“

„Také lidé propuštění z velkých podniků zůstali bez pojištění. Ale i když jsou lidé pojištění, snížili jim platy tak, že si nemohou dovolit koupit léky. Proto tady máme i lékárnu, ve které rozdáváme lidem léky,“ říká dobrovolná lékařka Bettina Krombholzová.

Většina léků jsou dary. Lidé přinášejí nespotřebované léky do lékáren, které je dávají Lékařům světa ke kontrole a další distribuci.

Řecké zdravotnictví. Nemocnice Nikea | Foto: Pavel Novák

Angeliki Mavrikou má na starosti fundraising, tedy získávání finančních a jiných prostředků, této charitativní organizace. V posledních letech podle ní stoupl počet Řeků mezi klienty dobročinných lékařských středisek o 40 procent.

Před krizí dokonce i chudí Řekové měli zdravotní péči zadarmo. To už dnes ale neplatí. Od roku 2012 se počet řeckých klientů středisek Lékařů světa zdvojnásobil.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme