Islámský stát údajně zveřejnil novou nahrávku, hrozí smrtí jordánského rukojmího

Islámský stát zřejmě zveřejnil další nahrávku, na které pravděpodobně mluví japonský rukojmí Kendži Goto. Říká, že zadržovaný jordánský pilot zemře, pokud Jordánsko do dnešního západu slunce nepropustí vězněnou Sadžídu Rišávíovou. Ta dostala trest smrti za spoluúčast na bombových útocích v Ammánu v roce 2005, při kterých zemřelo šedesát lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otec zajatého jordánského pilota (uprostřed) na demonstraci. Účastníci požadovali, aby jordánská vláda vyjednávala s Islámským státem

Otec zajatého jordánského pilota (uprostřed) na demonstraci. Účastníci požadovali, aby jordánská vláda vyjednávala s Islámským státem | Zdroj: Reuters

Zatím není jisté, jestli je nahrávka pravá. Na její analýze pracují odborníci, potvrdil japonský premiér Šinzó Abe.

„Dnes ráno se na internetu objevila nahrávka, kterou zřejmě zveřejnil Islámský stát. Už ji prověřujeme. O dalších podrobnostech nemůžu mluvit. Nadále se budeme snažit, aby se pan Goto dostal co nejdřív na svobodu,“ dodal Abe.

Unesený japonský novinář Kendži Goto na nahrávce doslova říká, že odsouzená irácká atentátnice musí být do západu slunce připravená k výměně za jeho život na hranici s Tureckem. Jinak prý jordánský pilot Maáz Kasásba okamžitě zemře.

Podle japonského vicepremiéra je velmi pravděpodobné, že hlas skutečně patří unesenému novináři.

Mluvčí jordánské vlády už včera řekl, že Ammán je připraven odsouzenou ženu propustit výměnou za jordánského armádního pilota. Islámský stát ho zajal loni v prosinci poté, co se jeho letadlo zřítilo nad severem Sýrie. Iráčanku však hodlá zadržovat do chvíle, než se pilot ocitne na svobodě.

Minulý týden už džihádisté údajně zabili Japonce Harunu Yukawu, když nedostali požadované výkupné. Po Japonsku chtěli 200 milionů dolarů za propuštění obou zajatců.

Fotky Yukawova těla zveřejnili na internetu spolu s novými podmínkami s tím, že už nechtějí peníze, ale vydání teroristky.

Islámský stát - grafický profil se základními údaji | Foto: ČTK

Ondřej Himmer, Anna Jadrná, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme