Dominik Hašek slaví 50. narozeniny. Největší slávě se těšil po Naganu

Nejlepší brankář českého a možná i světového hokeje Dominik Hašek dnes slaví 50. narozeniny. Největší slávě se mohl těšit po olympijských hrách v Naganu v roce 1998, kdy český tým získal historicky první zlato a pobláznil celý národ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání hokejových šampionů v Jihlavě. Brankář Dominik Hašek

Utkání hokejových šampionů v Jihlavě. Brankář Dominik Hašek | Foto: Jan Kodet | Zdroj: Český rozhlas

22. února 1998 brzy ráno začalo pravé hokejové šílenství, které nejvíc rozpoutal právě Dominik Hašek.

Po mnoha hodinách přistál speciál v Praze a následná tisková konference byla asi tou nejvtipnější v historii českého sportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dominik Hašek přiznal, že tak velkou euforii po příletu se zlatými medailemi z Nagana nečekal on, ani jeho spoluhráči

Poté následoval přesun na Staroměstské náměstí. Už během turnaje a i cestou do centra Prahy tak mohli vidět „zlatí hoši" mimo jiné transparent Hašek na Hrad a k onomu kontaktu s Hradem opravdu došlo.

„Pan Havel nám zavolal už před zápasem a říkal, že máme připravené speciály, kterými poletíme do Čech. Už při příletu jsme cítili, že to bude velké. Už byly mobily, takže jsme mohli trochu komunikovat a také nám chodily stovky faxů,“ podotkl Hašek, který se svými spoluhráči pobláznil český nejen sportovní národ.

Mezi fanoušky snad není nikdo, kdo by si nepamatoval, kde byl v okamžicích, kdy Hašek rozsekl obránci Richardu Šmehlíkovi hokejkou obličej, a Češi začali slavit zlato. A tak mohly vzkazy chodit dál.

„Psal nám kardinál, Libuška Šafránková s Josefem Abrahámem a další osobnosti. Faxy jsem měl v rukou, už ale nevím, kde skončily. Škoda že si někdo nějaký neschoval,“ mrzí šestinásobného držitele Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře NHL.

„Věděli jsme, že to bude po příjezdu do Prahy velké. Nakonec to ale předčilo očekávání nás všech,“ vzpomíná Hašek na nejslavnější okamžik českého hokeje.

Dnes legendárnímu „Dominátorovi“ popřejme všechno nejlepší k 50. narozeninám a českému hokeji hodně jeho nástupců.

František Kuna, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme