Výrobce elektroniky Samsung opět snížil čistý zisk, meziročně o 27 procent

Největšímu světovému výrobci chytrých mobilních telefonů Samsung klesl v posledním čtvrtletí čistý zisk, a to meziročně o 27 procent na zhruba 120 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový Samsung Galaxy S5

Nový Samsung Galaxy S5 | Foto: Samsung

Zisk Samsungu klesl už počtvrté v řadě. Firma čelí obrovské konkurenci. Je sice světovou jedničkou na poli mobilních telefonů, jeho pozici ale ohrožuje americký výrobce elektroniky - firma Apple.

A dokládají to i čísla. Analytici odhadují, že Samsung dodal ve čtvrtém čtvrtletí na trh až 77 milionů chytrých telefonů, jeho americký konkurent ale podle posledních čísel už prodal jen o něco méně, a to 75 milionů zařízení.

Samsung v Česku nedávno představil nový smartphone Note Edge, který patří k jeho nejdražším modelům vůbec.

Obliba velkých displejů

Firma Apple pak loni v září přišla s modely iPhone 6 a iPhone 6 Plus, které si oblíbili hlavně Čínané. Zhruba před rokem podepsala americká firma dohodu s největším čínským operátorem China Mobile, že bude jejich přístroje prodávat. K oblibě iPhonů navíc přispělo i to, že Číňané mají rádi velké displeje.

Jihokorejská firma Samsung vznikla v roce 1938 a původně byla zaměřena na export zboží, prodej sušených korejských ryb, zeleniny a ovoce. Samsung v korejštině znamená „tři hvězdy“. Společnost Samsung Electronics byla založena v roce 1969 a na korejském trhu rychle zaujala pozici významného výrobce.
Zdroj: www.samsung.com

„Rozhodně velký iPhone nahrál tomu, že úspěch v Číně, respektive v Asii je takový, jaký je. Protože tam ta obliba velkých přístrojů je opravdu veliká a Apple i tomu právě vyšel naproti,“ upřesňuje šéfredaktor serveru Živě.cz David Polesný.

Apple ale není jediný konkurent Samsungu, na paty mu šlapou i další značky. Jihokorejská firma vždy kladla důraz na to, že vyrábí nejen luxusnější modely, ale i levnější a dostupnější typy. I tady jí ale ztěžuje situaci Čína. Konkrétně výrobci levných telefonů jako třeba Xiaomi nebo Huawei.

Navíc v Číně si nechávají vyrábět přístroje i další země kvůli levné pracovní síle. Dělá to také například česká mobilní značka Verzo.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme