Mládek podporuje prolomení těžebních limitů na dole Bílina a částečně na ČSA

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) bude při jednání vlády o těžebních limitech prosazovat variantu, která kromě prolomení limitů na dole Bílina počítá i s částečnou úpravou limitů na dole Československé armády (ČSA). Ministr to sdělil v prohlášení z pracovní cesty do Indie v reakci na dnešní akci hornických odborů. Ty svolaly před ministerstvo průmyslu a obchodu demonstraci za úplné prolomení těžebních limitů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD | Foto: Filip Jandourek

Jan Mládek v prohlášení uvedl, že jako sociálnědemokratický ministr musí brát v úvahu nejen potřeby energetiky a teplárenského průmyslu, ale i dopady na zaměstnanost, sociální stabilitu regionu a lidské aspekty rozhodnutí.

„Za svou osobu vnímám jako optimální řešení variantu rozšíření limitů na dole Bílina a částečného rozšíření i na dole ČSA. Jedná se o možnost, která by s sebou nesla nutnost zbourání omezeného počtu domů v Horním Jiřetíně, znamenala by však zachování téměř současné úrovně zaměstnanosti na obou lokalitách a rovněž zachování a prodloužení alespoň částečné soběstačnosti státu v energetických surovinových zdrojích,“ uvedl ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Spotřeba uhlí nebude tak výrazná, abychom potřebovali prolamovat limity,“ myslí si Michal Šváb, energetický poradce společnosti ENACO

Varianta, kterou bude ministr Mládek prosazovat, by přinesla zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně. Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka dnes ale řekl Českému rozhlasu, že by se měla podporovat varianta, která nebude znamenat zásah do lidského osídlení.

„Tedy nebude znamenat boření částí vesnic nebo měst, ale současně nám umožní, abychom měli dostatek uhlí zejména pro teplárenství. Naším cílem je, abychom na jaře schválili celou aktualizaci energetické koncepce a abychom také mohli rozhodnout o budoucnosti jaderných zdrojů v ČR,“ uvedl Sobotka.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš odmítá jakékoli změny, podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by se neměly limity prolamovat za cenu bourání domů v Horním Jiřetíně. Proti bourání je i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Čtyři varianty možného řešení těžebních limitů
1. Ponechání limitů v současném rozsahu
2. Částečná úprava limitů na dole Bílina
3. Částečné prolomení na dolech Bílina a ČSA
4. Úplné prolomení limitů na obou dolech

Mládek v dnešním prohlášení zopakoval, že vládě předkládá čtyři základní varianty řešení úpravy územních limitů těžby hnědého uhlí od jejich zachování až po částečné nebo úplné prolomení.

Za úplné prolomení limitů, které by znamenalo úplné zbourání Horního Jiřetína a místní části Černice, dnes demonstrovalo před ministerstvem průmyslu a obchodu asi 700 horníků.

Podle ekologických aktivistů by ale úplné prolomení limitů mělo katastrofální dopad pro obyvatele Litvínova a Horního Jiřetína. Právě včera se v Horním Jiřetíně konala demonstrace za zachování limitů, sešlo se na ní přes 200 lidí.

Plán prolomení limitů těžby hnědého uhlí | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme