Několik stovek strážníků možná přijde o práci, nebudou mít potřebné vzdělání

Česká města mohou mít na konci roku problém s nedostatkem strážníků. Téměř 900 městských policistů totiž nemá maturitu, kterou vyžaduje novela zákona. Na některé z nich se sice vztahuje výjimka a další už začali studovat. Pokud ale nesloží maturitní zkoušku, hrozí i jim, že o práci přijdou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městská policie (ilustr. obr.)

Městská policie (ilustr. obr.) | Foto: Městská policie Bílina

„V padesáti je těch možností velice málo. Nejde o to, co bych chtěl dělat, ale co seženu,“ přibližuje svoji situaci Pavel Wimmer.

U městské policie v Rychnově nad Kněžnou pracuje už téměř devatenáct let. Když nastupoval, maturitu nepotřeboval a nemá ji ani teď.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stovky městských strážníků mohou na konci roku přijít o práci. Nebudou mít totiž potřebné vzdělání. Podrobnosti zjišťoval Václav Plecháček

„Pokud by byla škola v oboru a ministerstvo vnitra by i nějakou částkou na studium přispělo, tak by se o tom dalo uvažovat,“ podotýká Wimmer.

Maturita chybí i řadě dalších strážníků. Zatím poslední oficiální statistika ministerstva vnitra uvádí 853 městských policistů bez potřebného vzdělání.

Na některé se ale vztahuje výjimka, která zahrnuje věk a odsloužená léta. Stovky dalších kvůli novele začaly studovat a během letošního roku je čeká maturitní zkouška.

Patří mezi ně i Pavel Müller sloužící v Trutnově. Studuje dálkově ve 150 kilometrů vzdálené Praze a měsíčně za školu utratí dva tisíce korun.

„Hledali jsme obor, který je příbuzný našemu povolání. V místě bydliště taková možnost nebyla. Jezdí se jednou za čtrnáct dní. Učím se, jak je to možné. Mám rodinu, takže volného času moc nemám,“ dodává Müller.

Strážník Městské policie | Foto: Ladislav Bába

Pokud na podzim neodmaturuje, přijde o práci i on. Stejně tak mohou dopadnout i další strážníci. Mnoho z nich přitom v terénu dosahuje skvělých výsledků, někteří nadřízení proto s jejich propouštěním nesouhlasí.

„Přijde mi to diskriminující pro člověka, který tu práci dělá dvacet let. Je to práce, na kterou se musí hodně věcí naučit a získat hodně zkušeností. Pak ten člověk je najednou dle nějakého rozhodnutí nepotřebný a musí skončit,“ upozorňuje velitel městské policie v Rychnově nad Kněžnou Miloš Friml.

Zmírnit podmínky není fér, říká ministerstvo

V celé republice je těch, kteří určitě přijdou o práci, asi 140. V některých městech se za ně postavili starostové a uvažují o tom, že by je zaměstnali třeba jako asistenty prevence kriminality.

Zároveň ale žádají úpravu zákona tak, aby ti zkušení a osvědčení mohli zůstat. Podle Vladimíra Řepky z Ministerstva vnitra se ale nic takového nechystá.

„Jedním z důvodů je přechodné období, kdy mezi lety 2008 a 2015 měli strážníci dostatek času doplnit si požadované vzdělání. Bylo by nefér vůči strážníkům, kteří si potřebné vzdělání doplnili, tyto podmínky nyní zmírňovat,“ vysvětluje Řepka.

Ředitelům městských policií tak pravděpodobně nezbyde nic jiného, než přijmout nováčky. To ale nemusí být jednoduché.

Například v Praze se sice při loňském náboru přihlásilo téměř 1500 zájemců, do užšího kola jich ale prošla zhruba třetina. Z nich potom pouze 27 zvládlo povinné psychotesty. Bez maturity přitom v hlavním městě bylo podle poslední oficiální statistiky 250 strážníků.

Václav Plecháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme