Praha se chystá na vypsání tendru na svoz odpadu. Jeho detaily by měly být známé do dvou měsíců

29. leden 2015
Zprávy

Během příštího roku se rozhodne, kdo bude v hlavním městě svážet odpad na dalších deset let. Detaily tendru by měl magistrát znát do dvou měsíců. Pak bude vybírat vhodnou firmu. Záměr schválilo zastupitelstvo hlavního města minulý týden po dlouhé diskusi. Opozice je ale proti, vadí jí hlavně to, že tendr může poškodit firmu, která v současné době odpad sváží.

Radní odsouhlasili Pražským službám další prodloužení smlouvy do poloviny roku 2016. Stalo se tak ale už poněkolikáté bez řádné soutěže.

„Je to především proto, aby mohlo být vypsáno řádné výběrové řízení, na které Praha čeká už několik let," vysvětluje důvody zástupce primátorky z Trojkoalice Matěj Stropnický.

Ředitel společnosti Patrik Roman rozhodnutí města o prodloužení smlouvy respektuje. „Snažíme se připravit naplnění smlouvy tak, aby bylo bezproblémové. V průběhu osmnácti měsíců, na které je to prodloužené, dojde i k vypsání otevřeného výběrového řízení, kterého se také chceme účastnit," uvedl.

Firma, která v tendru zvítězí, bude odpad svážet deset let a město jí zaplatí skoro 13 miliard korun. Opozičním zastupitelům se ale nelíbí délka zakázky i velikost. Česká pirátská strana chce, aby ji Praha rozdělila na několik menších, třeba podle městských částí nebo druhu odpadu.

„Důvodem je, bychom měli konkurenci, což znamená i možnost náhrady. Po pěti letech už tu nebude nikdo, kdo by byl schopen tento typ zakázky dělat. Zatímco když to rozdělíme, bude tu několik firem, které budeme moci porovnávat," vysvětluje zastupitel Ondřej Profant.

Radní Jana Plamínková ze Starostů a nezávislých ale výtky opozice odmítá.

„Bude tam daná přiměřeně dlouhá výpovědní lhůta, kdy bude moci tendr být vypovězen. Kdyby to bylo rozděleno třeba do osmi oblastí, některými částmi Prahy by jezdily vozy několika svozových společností, což by zhoršovalo komfort pro obyvatele," říká.

Praha je většinovým vlastníkem Pražských služeb

Matěj Stropnický z Trojkoalice tvrdí, že obří zakázka může mít i další nevýhody. Pokud ji totiž nezískají Pražské služby, mohla by klesnout hodnota podniku, ve kterém drží hlavní město většinový podíl.

Jednání rady hlavního města Praha, Matěj Stropnický

„On nemůže úplně padnout, ale může významně klesnout na hodnotě. To se mi zdá, že je potřeba, ještě vyhodnotit," dodává Stropnický.

Firma by ale podle něj nezkrachovala, protože významnou část zisku vytváří spalovna v Malešicích. Tu vlastní hlavní město a vydělává hlavně na výrobě tepla při spalování.

Praha dlouhou dobu usilovala o to, aby celé Pražské služby odkoupila. Pětinu akcií ale nakonec získala odpadová společnost AVE CZ. Následně se hlavní město pokoušelo převést svoz komunálního odpadu pod městskou společnost Technická správa komunikací. Takzvaný pacht ale pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu