Jestli primátorka zvažuje ukončení Opencard, ať to řekne otevřeně, vyzývá firma EMS

29. leden 2015

Pražská Opencard přišla město na miliardu a 350 milionů korun. Koupil si ji milion a čtvrt lidí. Ve středu přestalo fungovat on-line objednávání nových karet. Od února už karta možná nebude fungovat vůbec.

Podle primátorky Adriany Krnáčové je na vině majitel práv k projektu, firma eMoney Services (EMS), která za blokováním stojí. Ta ale tvrdí, že za problémy je zodpovědné vedení Prahy.

„Ve sporu nejde pouze o licence, ale o celkové pojetí, jak má být nakupováno jízdné v Praze,“ uvedl v Ranním Plusu náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek. Město by mělo udělat jasné rozhodnutí, aby měsíce sporů skončily.

Podle mluvčího společnosti EMS Martina Opatrného měla Praha zajistit podporu systému. „Praha neudělala žádný krok. Mohla prodloužit smlouvu nebo navázat jiný smluvní vztah nebo uzavřít ústní dohodu. Nedošlo ani k ústní dohodě.“

Společnost je připravena zahájit jednání, aby se situace vyřešila. „Jestli paní primátorka zvažuje ukončení projektu Opencard, ať to otevřeně řekne, ale vzkazy přes média nebo dopisovou kampaň nepovažujeme za seriózní jednání.“

Za nejlepší variantu považuje radnice vlastnictví všech práv na Opencard. „Jde nám o rychlé řešení. Doufám v dohodu s EMS, aby majitelé Opencard mohli využívat služeb online nákupu, aby se pro ně neměnilo nic,“ tvrdí náměstek primátorky.

S tím souhlasí i společnost EMS. „Je nezbytné zajistit podporu Opencard pro současné klienty. Systém obsahuje citlivá data milionu uživatelů a dvě miliardy finančních prostředků, je to malý bankovní systém města. Ukažte mi banku, která nechá svůj systém bez podpory!“ zdůraznil mluvčí Martin Opatrný.

Dopis, který pražská primátorka Adriana Krnáčová zaslala firmě EMS večer 28. ledna 2015
autoři: rkr , sch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.