Většina automatů je v pohostinstvích. Nový zákon to má změnit

Jen desetina heren nemá adresu společnou s restaurací nebo jiným pohostinským podnikem. Hospodští ale jen pronajímají místo, většina peněz z hazardu končí v rukou několika firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrací automaty (ilustr. foto)

Hrací automaty (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel

Nový loterijní zákon počítá se zákazem hraní v restauracích a hospodách. Přitom na drtivé většině míst, kde se hraje, je zaregistrováno i pohostinství. Obvykle jde jen o automaty, jiné hry, jako třeba ruleta, se objevují spíše v kasinech.

Nejsilnější trojice hazardních firem sice zaměstnává jen přibližně 900 osob, jak ale ukazuje následující mapa, hazardem si přilepšuje značná část českých restaurací. Těch se zákaz hazardu v pohostinství může citelně dotknout.

Červeně jsou označeny adresy, kde se provozuje hazard, ale na místě není registrovaná žádná pohostinská činnost. Mapa není absolutně přesná, z databáze ministerstva financí se nepodařilo určit část adres, podobná situace je i u registru provozoven. Trend je nicméně zjevný.

Licenci na hazard si ale nepořizují samotní hospodští, většina českého hazardu je v rukou několika společností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s náměstkem ministra financí Ondřejem Závodským o připravovaném zákonu o hazardu, který by měl začít platit 1. ledna 2016, kontrole hráčů a také o zdanění on-line kasin. Moderuje Helena Šulcová.

V Česku vede firma SLOT Group, a. s., ta drží necelých 5 tisíc licencí, o stovku méně má SYNOT TIP senátora Ivo Valenty, největší trojici zakončuje BONVER WIN. Počty všech licencí najdete v následující tabulce.

Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme