Držitel odznaku všestrannosti Tomáš Kratochvíl prý závodí v mimozemské lize

29. leden 2015

Tomáš Kratochvíl a Filip Bárta, žáci Základní školy Školní v Kaplici, přivezli z celostátního finále Odznaku všestrannosti olympijských vítězů opět zlato a bronz.

Velké finále Odznaku všestrannosti se konalo v Praze opět pod patronací duchovních autorů tohoto projektu, olympijských vítězů Roberta Změlíka a Romana Šebrleho.

Pro mladého Tomáše Kratochvíla to nebyla vítězná premiéra. V kategorii žáků narozených v roce 2002 letos totiž už obhajoval své vítězství z loňského roku. Tomáš vyhrál desetiboj s velkým bodovým náskokem a svým soupeřům nedal téměř žádnou šanci.

Do Odznaku všestrannosti se v loňském roce zapojilo neuvěřitelných 190 000 žáků základních škol z celé České republiky. Na republikové finále se z tohoto počtu probojovalo něco přes 600 závodníků. To jasně ukazuje, že medaile, které doputovaly z Prahy do Kaplice, jsou zasloužené.

Trénovali celé prázdniny

V době, kdy ze škol slýcháme spíše stesky nad tím, jak tělocvik říká dětem čím dál tím méně, hovoří uvedená čísla, ale i snaha dětí, výmluvně. „Kluci měli během prázdnin možná tak pět dní volno. Buď jsme chodili na stadion, nebo do tělocvičny. Kromě víkendů trénují prakticky pořád," ohodnotil svěřence Vladimír Kratochvíl. Dobré je dodat, že i on se věnoval mladým závodníkům ve značné části svého volna.

V Odznaku všestrannosti olympijských vítězů mají děti za úkol co nejlépe zvládnout běh na 60 metrů, skok do dálky z rozběhu, hod dvoukilovým medicinbalem obouruč přes hlavu vzad, shyby na šikmé lavičce, kilometrový běh a další disciplíny.

Tomáš Kratochvíl je držitelem Odznaku všestrannosti olympijských vítězů

Nad Tomášovými výkony zůstává stát rozum i trenérům

Podle Vladimíra Kratochvíla je už několik žáků kaplické školy Školní držiteli zlatého a diamantového odznaku. Do finále se jim podařilo probojovat už vloni a letos už se děti nemohly dočkat, až budou v Praze. Je to pro ně i odměna za celoroční tréninkovou píli. Těší se jak na závody, tak i na doprovodné akce. Dvanáctiletý Tomáš Kratochvíl už si mezi svými sportovními soky dokonce vysloužil přízvisko o tom, že závodí za mimozemskou ligu. Nad jeho výkony totiž zůstává stát rozum i trenérům z odborných sportovních škol.

V červnu loňského roku výrazně zabodovaly také v republikovém kole Poháru rozhlasu v Plzni. To je vyhlášená soutěž, jíž letos běžel už 46 ročník. „Postupový klíč na republikové finále Poháru rozhlasu je velice tvrdý. Postupuje šest vítězných družstev z krajů s nejvyšším počtem bodů a další dvě družstva s nejvyšším počtem bodů. V republikovém finále tedy startuje osm nejlepších školních družstev z celé republiky. Podle počtu získaných bodů jsme se kvalifikovali se ze čtvrtého místa," sdělil Vladimír Kratochvíl.

Spustit audio