Tendr na stavbu úseků D3 u Budějovic vyhrály firmy Strabag a Eurovia

Další dva úseky dálnice D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Budějovicemi postaví stavební společnosti Strabag a Eurovia. Vítěze tendrů za zhruba miliardu korun vybralo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba dálnice (ilustrační foto)

Výstavba dálnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého by úsek z Veselí do Bošilce mělo stavět konsorcium vedené společností Strabag, ve kterém je druhým ze členů Eurovia CS.

Obě společnosti jsou obsaženy i ve druhém konsorciu, které v soutěži ŘSD vybralo pro stavbu druhého úseku Borek - Úsilné. Zde je ale vedoucím sdružením Eurovia.

„V současné době ještě čekáme na možnost odvolání. V první polovině února bychom měli vědět, zda tyto stavby bude moci zahájit,“ řekl Studecký Českému rozhlasu.

Se společností Eurovia vede ŘSD v současné době spor kvůli nedostatkům na ostravské části dálnice D1. Podle Studeckého to ale nemůže být důvodem k vyřazení firmy ze soutěže.

„Na základě současně platných zákonů Ředitelství silnic a dálnic nemá žádnou možnost vyřadit uchazeče například z toho důvodu, že s ním vede nějaký soudní spor. V případě této zakázky rozhoduje cena, případně ještě délka záruční doby, kterou nám uchazeč nabídne,“ podotkl mluvčí.

Původní vítězství Skansky zrušil antimonopolní úřad

Dálnice D3 má spojit Prahu, Tábor a České Budějovice a z Třebonína pokračovat jako rychlostní silnice k rakouským hranicím. Nyní je v provozu dvaačtyřicetikilometrový úsek mezi Meznem a Veselím nad Lužnicí.

Zahájit práce na stavbě dalších dvou úseků se ŘSD dlouhodobě nedaří, samotná soutěž trvá od roku 2012. Podnik už v minulosti vyhlásil vítězem v obou tendrech společnost Skanska, rozhodnutí ale zrušil Úřad o ochranu hospodářské soutěže, na který se obrátili právě současní vítězové zakázek Strabag a Eurovia. Obě firmy Skansku podezíraly z podnákladových cen.

D3 | Foto: Český rozhlas

Eva Kézrová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme