Jordánsko stále čeká na důkaz od Islámského státu, že zajatý pilot je naživu

Teroristka Sadžída Rišávíová, jejíž propuštění žádá Islámský stát výměnou za život jordánského pilota, je stále v Jordánsku. Oznámila to tamní vláda. Radikálové požadovali, aby jim byla žena předána na tureckých hranicích do doby, než zapadne slunce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský stát požadoval, aby mu byla zadržovaná teroristka předána na hranicích s Tureckem, a to do západu slunce

Islámský stát požadoval, aby mu byla zadržovaná teroristka předána na hranicích s Tureckem, a to do západu slunce | Zdroj: Reuters

Podmínky džihádistů přečetl na videonahrávce zveřejněné dnes nad ránem japonský novinář Kendži Goto, kterého Islámský stát také drží v zajetí. Jaký je po vypršení ultimáta osud obou rukojmích, není jasné.

Jordánsko se vyjednávání nebrání, klade si ale jednu zásadní podmínku. Od Islámského státu požaduje důkazy o tom, že zadržovaný armádní pilot Maáz Kasásba je stále naživu.

„Požádali jsme o důkaz, že pilot stále žije, a doteď jsme od Islámského státu nic nedostali. Potřebujeme důkaz, abychom mohli pokračovat v tom, co jsme přislíbili už včera – ve výměně Rišávíové za jordánského pilota,“ oznámil mluvčí jordánské vlády Mohamad Al-Momani.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islámský stát požadoval, aby mu Jordánsko do západu slunce předalo zadržovanou teroristku. Ultimátum už vypršelo

Islámský stát už podobné ultimátum zveřejnil v úterý. Tehdy radikálové poprvé vyzvali k propuštění Rišávíové s tím, že jinak zabíjí jordánského pilota. Po vypršení ultimáta se ale nestalo nic.

Dnes ráno tedy zveřejnili džihádisté další ultimátum, ve kterém v podstatě jen zpřesnili čas a místo předání. Neoznámili ani, co se stane se zadržovaným japonským novinářem Kendžim Gotou.

Islámský stát původně vyhrožoval zabitím dvou japonských občanů. Když Tokio požadavky nesplnilo, radikálové jednoho z nich skutečně připravili o život.

Iráčanka Sadžída Rišíávíová je v Jordánsku odsouzená k trestu smrti za pokus o sebevražedný atentát.

Islámský stát - grafický profil se základními údaji | Foto: ČTK

Olga Kořánková, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme