'Vor v zakoně' Andranik Soghojan je v Arménii znovu na svobodě

Arménský mafiánský boss Andranik Soghojan je znovu na svobodě. Vloni mu české soudy v nepřítomnosti uložily 22 let vězení. Arménské úřady ho sice na podzim zadržely, ale teď ho znovu propustily.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andranik Soghojan před českým soudem na archivním snímku z roku 2010

Andranik Soghojan před českým soudem na archivním snímku z roku 2010 | Zdroj: ČTK

Jerevanský soud odmítl žádost o prodloužení vazby a povolil Soghojanovo propuštění. Portál news.am uvedl, že z Prahy nedorazily potřebné dokumenty.

Šestačtyřicetiletý Armén si podle české policie v roce 2007 v Praze objednal vraždu svého krajana. Při následné honičce byl omylem zavražděn jiný člověk, řidič Sazky, a další byl pobodán.

Pražský městský soud nejprve Soghojana dvakrát osvobodil. Rozsudek, podle kterého měl jít do vězení, padl až poté, co kauzu dostal na starosti jiný soudce.

Vor v zakoně je označení vysoké autority v rámci zločineckých organizací z bývalého SSSR, podobné kmotrovi z prostředí italské mafie. Je to zkušený profesionální zločinec, který nespolupracuje s policií. Svou funkci vykonává do smrti.

Advokát Soghojana Eduard Bruna tehdy uvedl: „Uvědomme si, že je to zatím 2:1. Dvakrát byla tato trestná činnost zproštěná, jednou odsouzená.“

V té době ale byl Soghojan, zvaný vor v zakoně, už dávno v zahraničí. Do vězení měl nastoupit v září 2014. Když neuposlechl, vydal na něj pražský městský soud evropský zatykač a Soghojan byl v říjnu zadržen v Jerevanu.

Teď ho arménská justice pustila. Vydání do Česka je kvůli chybějícím smlouvám mezi Českem a Arménií nereálné.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme