Policie loni odhalila 4800 nelegálních cizinců. Nejvíc rostl počet Syřanů

V Česku loni přibylo odhalených nelegálních cizinců. Policie zaznamenala 4800 takových případů, což představuje meziroční nárůst o 669 osob. Mezi nejčastěji zastoupené národnosti patří Ukrajinci, Kuvajťané a Rusové, více než trojnásobně pak vzrostl počet nelegálně pobývajících občanů Sýrie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cizinecká policie kontroluje řidiče

Cizinecká policie kontroluje řidiče | Foto: Jan Bachorík

Česká republika je podle ředitele cizinecké policie Milana Majera pro imigranty nejen cílovou, ale stále častěji také tranzitní zemí.

„Cílovou zemi představuje především pro občany Ukrajiny, Ruska a Vietnamu. Pro tranzitující migranty České republika v posledních dvou letech nabývá na atraktivnosti, hlavně pro cizince směřující do Německa. Zde se bavíme hlavně o občanech Sýrie, Afghánistánu a Iráku a od října loňského roku je masivní tranzitní migrace občanů Kosova,“ uvedl Majer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie loni odhalila více nelegálních cizinců. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal ředitele cizinecké policie Milana Majera

Mezi hlavní trasy migrantů patří takzvaná balkánská cesta, která začíná v Turecku a pokračuje přes Bulharsko a Maďarsko do cílových států, kterými jsou kromě Německa také skandinávské země.

Často jsou migranti zachyceni v mezinárodních vlacích z Vídně nebo Budapešti. Další tranzitní trasou jsou hlavní silnice přes Ostravu, Brno a Prahu směrem do Norimberku.

Policie loni zaznamenala i případy organizovaného převaděčství z Bulharska, Rumunska či Maďarska, kdy cizinci cestovali vlaky, autobusy, ale i dodávkami, kamiony nebo osobními auty. Podle Majera je však velmi těžké tyto případy odhalovat.

„Je to vysoce organizovaná činnost a velmi atraktivní, co se týče peněz. Například taková cesta uprchlíka z Turecka do Bulharska stojí přibližně 300 až 700 dolarů, a pokud se takový člověk chce dostat z Turecka až do Německa, tak zaplatí přibližně 3500 až 4000 eur,“ doplnil ředitel cizinecké policie.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme