Alkohol na sjezdovce je při nehodě přitěžující okolností u pojišťovny i policie

Grog, svařené víno nebo jen panák něčeho ostřejšího na zahřátí se na sjezdovce nemusí vyplatit. Kromě toho, že si opilý lyžař může na svahu ublížit, představuje nebezpečí i pro své okolí. V případě srážky s jiným lyžařem mu tak v krajním případě hrozí i trestní stíhání za ublížení z nedbalosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžaři na konci sjezdovky

Lyžaři na konci sjezdovky | Foto: Jan Rosenauer

Často viník také musí zaplatit způsobenou škodu a bolestné. Před touto povinností neochrání opilého lyžaře ani pojištění odpovědnosti. Na rozdíl od poškozeného.

„Zatímco poškozenému je vyplacena újma v plné výši, tak pojišťovna tuto částku po pojištěném vymáhá zpátky. Určitě to půjde z jeho kapsy,“ vysvětluje Jan Marek z České pojišťovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak pojišťovny přihlížejí k nehodám na sjezdovce způsobeným pod vlivem alkoholu, zjišťoval Martin Karlík

Především v zahraničí se výše odškodného pohybují při vážných úrazech v řádech statisíců korun. A vysoká odškodnění se už objevují i při úrazech na českých horách.

„Lyžař srazil lyžařku a plnění dosáhlo výše 100 tisíc korun. Pokud bychom zjistili, že lyžař, který to zavinil, byl pod vlivem alkoholu, musel by částku zaplatit ze svého,“ uvádí jeden takový případ Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa.

Alkohol nebo drogy znamenají krácení nebo nevyplacení pojistky i v případě úrazového pojištění.

„Když se dozvíme, že při karambolu sehrál nějakou roli alkohol nebo jiné návykové látky, tak je naším úkolem zjistit, zda požití mělo příčinnou souvislost se vznikem a závažností úrazu,“ vysvětluje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqua.

Zatajení alkoholu může být problém

„V případě, že tomu tak je, může pojišťovna své odškodnění přiměřeným způsobem krátit. To není jednoduché, ale vždy se postupuje individuálně podle okolností události,“ říká Svobodová.

Pojišťovny se většinou na ovlivnění alkoholem ptají. A pokud klient nepřizná, že se pojistná událost stala po požití alkoholického nápoje, může si zadělat na další problém.

sjezdovka | Foto: Martin Dorazín

„Pokud by klient zalhal, tak by koketoval s pojistným podvodem, což je nejenom nefér vůči ostatním pojištěným, ale je to hlavně trestný čin. Pojišťovny při likvidaci jednotlivé případy prověřují, takže pokud by tam byl alkohol, tak by na to likvidátoři nebo detektivové přišli,“ upozorňuje Václav Bálek z Allianz.

Pojišťovny se o alkoholu mohou dozvědět z lékařských zpráv, od policie nebo horské služby. V případě podezření, že klient neuvádí správné údaje, mohou navíc zapojit do prověřování i soukromého detektiva.

S lyžujícími opilci prý potíže nejsou

I když si mnozí Češi neumějí lyžování bez voňavého svařeného vína nebo grogu představit, velké problémy s opilým lyžaři prý provozovatelé skiareálů nezaznamenávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jsou na českých svazích problémy s pitím alkoholu? Odpověď hledala na západočeském Špičáku redaktorka Jitka Englová

„Za poslední tři roky jsme vykázali z přepravy snad jednoho lyžaře, v podstatě je to absolutní výjimka, téma alkoholu ustupuje,“ tvrdí spolumajitel lyžařského areálu na západočeském Špičáku Vladimír Kasík.

„Lyžaře, u kterého máme podezření, že je pod vlivem návykových látek, můžeme vykázat z přepravy na lanové dráze nebo na vlecích. Pokud se toho bude dožadovat dále a zlobit, tak nemáme jinou šanci než zavolat příslušníky policie,“ popisuje Kasík.

Podle provozovatele stánku s občerstvením na Špičáku Pavla Hanzlíka jsou u lyžařů oblíbenější alkoholické nápoje. „Točené bombardino, točený cider. Nealkoholické drinky si dávají taky hodně, ale pořád myslím převládají ty alkoholické,“ říká. Tuto sezonu se prý ale se silně opilým lyžařem ještě nesetkal.

Martin Karlík, mka, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme