Při sérii teroristických útoků na Sinajském poloostrově zemřelo nejméně 30 lidí

Při útocích islámských radikálů zemřelo na severu Sinajského poloostrova nejméně 30 příslušníků egyptské armády a policie. K útoku se přihlásili členové egyptské odnože Islámského státu. Útočníci udeřili na policejní a armádní zařízení ve třech městech na severu Sinaje. Dalších nejméně 100 lidí je zraněných. České ministerstvo zahraničí varuje před cestami na sever Sinajského poloostrova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voják egyptské armády (ilustrační foto)

Voják egyptské armády (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Největší útok byl v hlavním městě severního Sinaje ve městě Al Aríš. Atentátníci použili mimo jiné auto naložené trhavinami, kterým poničili vojenskou základnu, budovu velitelství a hotel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při útocích islámských radikálů zemřelo na severu Sinajského poloostrova nejméně 30 lidí. Mluvil o tom blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Zcela zničená je prý i nedaleká redakce vládního deníku Al Ahrám. Při tomto útoku zemřelo 25 lidí a 58 je zraněných.

Dalším cílem se stalo bezpečnostní stanoviště armády v Rafahu na hranicích s Gazou, kde útočníci zabili vysokého důstojníka a zranili dalších šest lidí.

Ve městě Suez explodovala nálož nastražená u silnice, která zabila jednoho policistu. Čtyři lidi pak zranil útok na bezpečnostní stanoviště u Al Aríše.

Policie také zneškodnila jednoho útočníka, který se pokoušel umístit bombu u transformační stanice v Port Saídu.

Prezident Sísí už kvůli útokům zkrátil svou cestu na Africký summit v Etiopii.

Odnož Islámského státu

K akcím se na Twitteru přihlásilo hnutí Ansár Bajt al-Maqdis, která bylo tradičním spojencem Al-Káidy. Vzniklo ještě před masivním nástupem Islámského státu někdy během revolučního roku 2011.

Soustřeďuje se právě na neklidnou, zato strategicky mimořádně důležitou oblast Sinaje, kde pravidelně útočí zejména na vojenské a policejní cíle. Toto hnutí se ale pokusilo zaútočit například i na izraelský rudomořský přístav Ejlat a provedlo i sérii útoků v egyptském hlavním městě Káhiře.

Sinaj je díky Suezskému průplavu klíčovým zdrojem egyptských příjmů. Před revolucí se tam rozvíjel i turistický průmysl, ten je však po násilnostech posledních let silně poškozen. Oblast sousedí s Izraelem a pásmem Gazy a právě hranice s Palestinským územím je velmi problematická. V minulosti se tudy pašovalo velké množství zbraní. Egypt se proto rozhodl vybudovat kolem hranice kilometrové nárazníkové pásmo.

Loni v listopadu pak vedení skupiny složilo přísahu věrnosti vůdci Islámského státu Abú Bakrovi Bagdádímu.

Egyptská armáda má Sinajském poloostrově desítky tisíc vojáků. V některých částech poloostrova platí výjimečný stav, vojenské soudy mají posílené pravomoci, na mnoha místech jsou kontrolní stanoviště armády a policie.

Armáda tvrdí, že nejnovější útoky jsou právě důsledkem úspěšné protiteroristické kampaně, během které se jí podařilo zahnat ozbrojené radikály do kouta.

Zorganizování takto rozsáhlých akcí na místech vzdálených od sebe asi sto kilometrů ale vypovídá spíš o rostoucí síle a sebevědomí islamistů.

Ozbrojené skupiny na Sinaji zabily za poslední čtyři roky několik stovek příslušníků armády a policie. Předchozí podobně velká akce byla 24. října, kdy zemřelo 33 vojáků.

České ministerstvo zahraničí varuje před cestami na sever Sinajského poloostrova, včetně turistického letoviska Taba. Situace na jihu, kde je například středisko Šarm aš-Šajch, je podle úřadu klidná. Individuální cesty po poloostrově ale ministerstvo nedoporučuje.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme