Malíř a dvě ženy z Frýdecko-Místecka dostali do oběhu padělané bankovky

Měli dluhy a byli bez práce, a tak se rozhodli, že si peníze vyrobí. Tak začala s paděláním bankovek dvojice z rodinného domku na Frýdecko-Místecku. Čtyřiadvacetiletá žena a jedenatřicetiletý muž vyráběli hlavně tisícovky a pětistovky, které tiskli na obyčejný papír. Pak je společně s další ženou udávali v podnicích v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji. Tam je při tom zadržela policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padělky, padělané peníze (ilustrační foto)

Padělky, padělané peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jen málokdo v ulicích Ostravy byl schopen odpovědět na otázku, jaké má mít bankovka ochranné známky. Výjimkou ale byla třeba paní Kateřina, která si na velké bankovky dává pozor. „Prohlížím si je,“ přiznává.

Na neznalost nebo nepozornost lidí se zřejmě spoléhala i dvojice padělatelů z Frýdecko-Místecka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se dostaly do oběhu na Frýdecko-Místecku padělané bankovky, natáčela redaktorka Jana Jeckelová

„Tohle jsou peníze, které jsme u nich zajistili. Jedná se o peníze, které měli připravené k udání,“ ukazuje šéf krajské hospodářské kriminálky Martin Válek, který má v rukou vějíř falešných tisícovek.

Falešné bankovky vznikly ve sklepě rodinného domku, kde jedenatřicetiletý padělatel také maluje obrazy.

„Udělali jsme domovní prohlídku, nalezli jsme tam výpočetní techniku, grafické pomůcky k výrobě padělaných peněz. Obvinění se se pod tíhou důkazů plně doznali. Bankovku opatřili ochranným proužkem, dobarvili a přelakovali sprejem, aby měla zvláštní opotřebenou barvu,“ popisuje Válek.

Až desetileté vězení

K zadlužené nezaměstnané dvojici, která si chtěla paděláním přivydělat, se přidala další žena. Pomáhala jim peníze utrácet v hernách, barech, restauracích nebo večerkách.

„Tohle může poznat i laik. Pravá bankovka by měla být opatřená vodoznakem, což padělaná bankovka nemá, nebo má, ale je to takové neumělé. Tady v rohu je proužek, každá bankovka má víc proužků. Měly by být vroubkované, což v tomto případě není,“ dodává policista.

Pokud si lidé s pravostí bankovky nejsou jistí, měli by ji porovnat s pravými penězi, případně se pak obrátit na policii. Trojici teď hrozí až desetiletý trest.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme