Příbram má nový sběrný dvůr, obyvatelé se ale musejí naučit lépe třídit odpad

30. leden 2015

Třetí největší město Středočeského kraje - Příbram - má konečně sběrný dvůr odpovídající jeho potřebám. Stál víc než 17 milionů korun a jeho vybudování v lokalitě Za Balonkou považují Technické služby i vedení města za první krok ke zlepšení odpadové situace. Ještě zbývá naučit místní lépe třídit odpad.

„Zatím zvykáme naše občany sem chodit a jak jsme slíbili, postupně budeme ve městě nahrazovat staré nádoby za nové. Máme připravených i padesát nádob na svoz bioodpadu. Až připravíme systém, můžeme svážet bioodpad na kompostárnu,“ vysvětluje v areálu na kraji Příbrami odpadový hospodář Technických služeb města Příbrami Libor Michvocík.

V Příbrami je jen z listí a trávy šest set a ž osm set tun zeleného odpadu ročně. A počty jsou jasné - z jednoho tisíce tun odpadu lze vyrobit tři sta tun zeleného kompostu. A to je množství, díky kterému mohou technické služby rekultivovat dva hektary zeleně.

Do sběrného dvora mohou lidé přivést jednoduše všechno, co nepatří do komunálního odpadu. „Musí to být občan Příbrami, přijede na vrátnici, tam se zaeviduje a obsluha mu ukáže, kam to může složit,“ říká ředitel technických služeb Pavel Mácha. Podle něj je nový sběrný dvůr nesrovnatelný s tím stávajícím, který bude od 1. března definitivně zavřený. „Ten dvůr byl z nouze ctnost, mezi garážemi byly prostory, které byly nevyhovující jak pro nás pro manipulaci tak i pro občany,“ dodal ředitel.

Rampa a napravo prostor budoucí kompostárny

V čem je Příbram na špici, to je sběr oblečení, hraček a bot. Loni se vybralo 91 tun tohoto odpadu. A jak jsou na tom Příbramáci s tříděním odpadu? „Prachbídně. Dokonce nám začalo hořet svozové auto, protože do odpadu někdo vysypal žhavý popel a zbytek odpadu byly většinou hořlavé plasty,“ popisuje jeden z příkladů nesprávného třídění Pavel Mácha. Podle něj je potřeba s tím něco udělat.

Součástí areálu dvora je i rampa, která pomůže lepší manipulaci se tříděným odpadem. Libor Michvocík připomíná, že jde o vlastně o zboží. „Vím, že se říká, že i když někdo třídí odpad, že to pak nakonec stejně skončí v komunále (komunálním odpadu), ale na to odpovídám, že my s odpadem obchodujeme, takže bychom byli sami proti sobě,“ dodává Michvocík.

Spustit audio