Slovenský Denník N začíná vycházet v tištěné podobě, vydávají ho bývalí redaktoři SME

Na Slovensku začal dnes vycházet v tištěné podobě Denník N. Stojí za ním šéfredaktor Matúš Kostolný, který společně s některými redaktory odešel z deníku SME poté, co do vydavatelství vstoupila investiční skupina Penta. Deník má od ledna také svůj zpravodajský web.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noviny

Noviny | Foto: stock exchange

Doufám, že dnes prodáme několik tisíc výtisků, říká šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný. Rozvoz nového listu na stánky by podle něj ale mohlo zkomplikovat počasí.

„V Bratislavě velmi intenzivně sněží, takže to může být komplikované. Když vycházím z našeho facebooku Denníku N, kde nám naši čtenáři posílají fotografie s novinami, tak se zdá, že noviny jsou na celém Slovensku a lidé si je kupují,“ dodává Kostolný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Slovensku začal vycházet Denník N. Proč se po spuštění zpravodajského webu rozhodli vydávat i noviny, vysvětlil šéfredaktor Matúš Kostolný

Papírové noviny nejsou podle něj v módě. Zakládat papírový deník se může zdát jako čisté bláznovství, podotýká šéfredaktor Denníku N.

„Velmi intenzivně jsme o tom přemýšleli a všechny naše myšlenky nakonec vycházely tak, že papírové noviny jsou stále součástí našeho života a je ještě velká skupina lidí, kteří chtějí noviny číst. A bylo by podle mě nesprávné a až hloupé nepokusit se nabídnout dobré, kvalitní čtení i těmto lidem,“ míní šéfredaktor listu.

Noviny vidí Kostolný pouze jako doplněk ke zpravodajství na internetu, což je podle něj médium současnosti i budoucnosti. Jedním z důvodů pro zahájení vydávání byla prý větší šance sehnat do novin inzerci, a tím i peníze. Nebyl to ale hlavní důvod.

„Zaprvé sice ubývá lidí, kteří čtou noviny, ale pořád jich je ještě dost. Zadruhé noviny jsou stále velmi důležitým statusovým prvkem. Pokud chcete získat významný hlas ve společnosti a veřejné diskusi, tak noviny jsou důležitým potvrzením, že existujete a jste součástí té diskuse,“ vysvětluje Kostolný.

Hlavním zdrojem existence Denníku N by navíc měla být finanční podpora ze strany čtenářů, kteří budou chtít investovat peníze do kvalitních textů a novinařiny obecně. Kostolný totiž nevěří, že v roce 2015 může být inzerce hlavním zdrojem financí.

Několik desítek redaktorů deníku SME odešlo z novin v polovině října loňského roku na protest proti vstupu investiční skupiny Penta do vydavatelství.

Obávali se, že s novým vlastníkem už list nebude nezávislý, a připomínali například korupční aféru Gorila, do které se Penta údajně zapletla. Měla podplácet slovenské politiky, což ale investiční skupina odmítla.

Bývalí redaktoři deníku společně s Kostolným v čele pak odstartovali mediální projekt s názvem Projekt N. Na začátku ledna pak redakce spustila nový zpravodajský web a našla silného investora.

Prokekt N finančně podpoří šestice spolumajitelů slovenské antivirové společnosti Eset. Na rozjezd zpravodajského webu a deníku dali v přepočtu zhruba 30 milionů korun.

Samotný deník SME, který na sklonku roku opustila většina redaktorů, obměnil vedení redakce. Jedním ze zástupců šéfredaktorky je Petr Šabata, někdejší dlouholetý šéfredaktor Mladé fronty DNES. Do listu přišli také noví redaktoři.

Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme