Venezuelská armáda může podle nového nařízení při demonstracích střílet

Venezuelská armáda bude moci střílet při demonstracích. Nová pravidla pro nasazení armády schválila vláda s okamžitou plaností. Rozhodnutí vyvolalo velkou kritiku. Opozice tvrdí, že je protiústavní, a zabývat se jím chce i nejvyšší státní zástupkyně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace proti prezidentu Nicolasi Madurovi ve Venezuele v Caracasu

Demonstrace proti prezidentu Nicolasi Madurovi ve Venezuele v Caracasu | Zdroj: Reuters

Možnost použít střelné zbraně je jedno z mnoha pravidel, které ministerstvo obrany schválilo pro vojáky pro případ, že je nasadí při demonstracích. Cílem je prý udržet pořádek a zajistit lidská práva.

Kontroverzní je rozhodnutí i proto, že nerozlišuje mezi násilnými protesty a pokojnými manifestacemi, platí obecně. Do tří měsíců má sice vzniknout podrobnější manuál, zmiňované povolení však platí okamžitě.

Vláda prezidenta Nicoláse Madura schválila nová pravidla sama, neposlala je ani do parlamentu. Opozice vládu kritizuje. Tvrdí, že povolení střílet je protiústavní.

Nevládní organizace Občanský dohled, která dohlíží na to, jak funguje armáda, tvrdí, že nařízení je v rozporu hned se dvěma články ústavy – jednak s tím, který zakazuje nasazení střelných zbraní a toxických látek při pokojných manifestacích, a pak také venezuelská ústava předpokládá, že při zajištění veřejného pořádku může policii pomáhat pouze národní garda, ale už ne armáda.

Opozice se chce kvůli nařízení obrátit na ústavní soud a detailně prozkoumat rozhodnutí chce také nejvyšší státní zástupkyně.

Prezident Nicolás Maduro oznámil zatčení tří generálů | Foto: Reuters

Pravděpodobnost, že k nějakému protestu ve Venezuele dojde, není malá. Podle některých průzkumů schvaluje prezidentovu vládu ani ne čtvrtina Venezuelanů. Důvodů pro spokojenost v zemi spíš ubývá – lidé stojí dlouhé fronty před supermarkety i na základní potraviny a zboží a také ceny rostou. Do toho spadla cena ropy, což znamená, že vláda může mít méně peněz například na dotace.

Už loni vypukly ve Venezuele silné protivládní protesty. O jejich charakteru leccos napovídá, že při nich zemřelo 43 lidí.

David Koubek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme