V plzeňské Fakultní nemocnici finišují přípravy na otevření Denního stacionáře pro seniory

30. leden 2015

Plzeňská Fakultní nemocnice buduje Denní stacionář pro seniory. Zařízení by mělo odlehčit rodinám, které se starají o své stárnoucí příbuzné. V Plzeňském kraji už denní stacionáře fungují v Plzni a v Domažlicích a nabízejí celkem 7 míst. Nový stacionář ve fakultní nemocnici zvýší kapacitu v regionu o dalších 20.

Podle zakladatelky Domovinky Bohumily Hajšmanové umožňují denní stacionáře seniorům zůstat co nejdéle s rodinou: "Využívají ho rodiny, které chodí do práce, ale chtějí mít seniora doma. Chtějí s ním trávit aspoň odpoledne, večery a víkendy, hlavně tyto rodiny to využívají. Klienti jsou chodící nebo maximálně na invalidním vozíku, kteří by jinak zůstávali doma sami, kde si nemají s kým popovídat a chtějí společnost dalších lidí".

Na podobná zařízení ale čeští senioři zatím nejsou příliš zvyklí, míní vedoucí Odboru sociálních věcí na Plzeňském hejtmanství Filip Zapletal: "To, co víme z praxe je, že rodinní příslušníci by rádi dali seniora do denního stacionáře a on často nechce. Chce zůstat doma a nechce ani dojíždět přes den a pak je samozřejmě problém ho nějakým způsobem přesvědčit, aby denní stacionář využíval".

I přesto se vedení Fakultní nemocnice rozhodlo Denní stacionář pro seniory otevřít. Bude fungovat v jednom z pavilonů v areálu bývalé Vojenské nemocnice v Plzni na Borech a podle náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Andrey Mašínové v současnosti finišuje jeho rekonstrukce: "To znamená, že se kompletně dělala nová sociální vybavení, bezbariérové přístupy, nátěry veškerých ploch, nátěry oken, dělaly se stropní podhledy, nové osvícení, tak, aby skutečně podmínky odpovídaly 21. století".

Denní stacionář bude přijímat seniory nad 60 let a otevřeno bude mít každý pracovní den od 6 do 18 hodin, doplňuje Andrea Mašínová. "Senioři kromě celodenní stravy u nás samozřejmě mají možnost využít veškerých aktivit, které jsou jim nabízeny - fyzioterapie, ergoterapie, rozhovory se sociálními pracovníky, sociální pomoc, pomoc při běžných činnostech každodenního dne, aktivizace, hygienická péče atd. Bude o ně postaráno tak, jako kdybyste si umístili malé dítě do mateřské školky a aby se mu někdo věnoval a rozvíjel jej".

Než ale Denní stacionář plzeňské Fakultní nemocnice navštíví první klienti, musí ještě službu schválit Odbor sociálních věcí na Plzeňském hejtmanství, říká jeho vedoucí Filip Zapletal: "Pokud jde o proces registrace sociální služby, tak je podána žádost a momentálně čekáme na doplnění této žádosti. V případě, že budou doplněny všechny podklady, co požaduje zákon, dokážeme vydat rozhodnutí v horizontu dnů".

Denní stacionář by chtěla Fakultní nemocnice otevřít první týden v únoru. V případě zájmu veřejnosti může během několika měsíců počet míst pro seniory ještě navýšit.

autor: mkl
Spustit audio