Nedostatek akutních lůžek řeší interna městské nemocnice v Ostravě

31. leden 2015
Zprávy , Zprávy

Některé nemocnice v Česku bojují s nedostatkem akutních lůžek. Přetížená je například i ostravská městská nemocnice. Lůžka tam scházejí hlavně na interně, podobně je na tom ale i kardiologie a chirurgie.

Největší nápor řeší vždy počátkem týdne. To pak dojde řada i na postele připravené na chodbě a zdravotníci nosí přistýlky ze skladu.

Na pokoji třeba jen po dvou jsou pacienti zdejšího interního oddělení jen málokdy, většinou totiž zdravotníci musejí všude přidávat přistýlky. Skladují je na chodbách i ve sklepě.

„Na ambulanci na interně mají tady od toho klíč. A když nejsou lůžka, tak prostě sjedou pro postel a pacient se veze na oddělení už s postelí,“ vysvětluje vrchní sestra Margita Malíšková.

V potemnělém prostoru skladu jsou připraveny čtyři postele, pokud dojdou nahoře na oddělení.

„Toto zimní a taky jarní období je takové, že akutních příjmů je hrozně moc. Jsou to plicní onemocnění, pneumonie, zápaly plic, dýchací potíže,“ vyjmenovává vrchní sestra.

Pokud dojdou i postele ve skladu, obvolává zdravotní personál jiná oddělení. Což se podle sester stává i několikrát do týdne.

Čtěte také

Přetížená jsou nejen některá oddělení nemocnice, ale i ambulance. Své o tom ví osmadvacetiletý Tomáš, který byl v nemocnici na operaci s kýlou.

„Teď jsem tady jen na vytažení stehů, akorát je tam plno. Asi patnáct lidí přede mnou, takže jsem to odhadl tak na hodinu, dvě,“ říká pacient.

Zdravotníci tady se už těší na jaro, to se totiž otevře druhá část interního oddělení s necelými třiceti akutními lůžky a nemocnici se tak částečně uleví.

autor: iha
Spustit audio