Kdo se přizná k úplatkářství, může zůstat bez trestu. Plánuje to úřad Válkové

Česko je v žebříčku vnímání korupce na úrovni Gruzie, Malajsie nebo Bahrajnu. A to se o většině úplatkářských případů ani neví. Policie se o nich nikdy nedozví. Ministerstvo spravedlnosti chce teď podle zjištění Radiožurnálu samotné korupčníky motivovat. Plánuje, že by policie v budoucnu mohla za určitých okolností zastavit trestní stíhání člověka, který aktivně uplácel, a pak se k tomu sám přiznal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka RGBStock

Podnikatele Petra Schmella soud před čtyřmi lety odsoudil k dvouleté podmínce kvůli tomu, že dal čtyřicetimilionový úplatek bývalému senátorovi ODS Alexandru Novákovi.

„Byl proveden řetězec nepřímých důkazů, které vinu obžalovaného dostatečně prokazují,“ řekla tehdy mluvčí ústeckého soudu Irena Jeřábková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo spravedlnosti chce motivovat korupčníky, aby promluvili o úplatcích. Více zjišťovala redaktorka Markéta Chaloupská

Takových případů korupce, které se podařilo policii rozplést, není mnoho. I proto ministerstvo spravedlnosti plánuje poměrně převratnou novinku. Kriminalisté budou smět zastavit trestní stíhání korupčníka, pokud se zaváže, že úplatkářství potvrdí i před soudem.

„Má se to aplikovat v případě, kdy někdo je požádán o úplatek, tak ho tedy poskytne a bez zbytečného odkladu to oznámí a potom spolupracuje v tom řízení. Čili činí tam ty výpovědi tak, aby to směřovalo k odsouzení té druhé strany, toho reálného pachatele,“ přibližuje náměstek ministerstva spravedlnosti Robert Pelikán.

Beztrestnost má několik podmínek

Tento nástroj, který má být součástí novely trestního řádu, má ale hned několik podmínek. Policie bude smět zastavit stíhání jen v případě, že uplácení člověk sám nevymyslel, ale někdo ho o to požádal. Zároveň musí korupci oznámit v řádu dnů.

„Pochopitelně v jiné situaci bude člověk práva neznalý, například se základním vzděláním, který se s takovou situací dostane do kontaktu poprvé. Tam si umím představit, že měl možnost se jít například poradit s právníkem a teprve potom se vydat za policejním orgánem,“ vysvětluje prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula a dodává:

„Ovšem u jiných osob, typicky například s právnickým vzděláním, se opravdu ten zbytečný odklad mohl počítat maximálně v řádu dnů.“

Právnička Transparency International Radka Pavlišová si ale myslí, že novinka odhalí spíše méně závažné případy korupce. „Ta sofistikovaná korupce bývá mnohem složitější, nejde jenom o čisté uplácení, předávání obálek a tak podobně,“ upozorňuje.

Pospíšil: Obdobná úprava se už jinde osvědčila

Podle bývalého ministra spravedlnosti a europoslance Jiřího Pospíšila podobná úprava platí hned v několika státech Evropské unie. A vesměs se osvědčila.

„Tento návrh povede k tomu, a vedl i ve státech, kde je to již zavedeno, že se obecně snížila korupce. Že se bál někdo nabídnout úplatek, protože hrozilo, že pokud ho někdo přijme, tak to může okamžitě nahlásit na policii, být beztrestný a ten, kdo vyzýval k poskytnutí úplatku, je potrestán,“ říká Pospíšil.

Vláda by měla novelu projednávat v příštích měsících. Jestli i v České republice tento nástroj pomůže a tuzemsko se posune v žebříčku vnímání korupce od Gruzie směrem k Velké Británii, se teprve ukáže.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme