Letošním králem se ve Vlčnově stane teprve desetiletý Ondřej. Největší obavy má z tance

Ve Vlčnově na Slovácku se dnes na tradičním krojovém plese představí nový král. Volba padla na teprve desetiletého školáka Ondřeje Mikulce. Chlapec a jeho družina budou hlavními aktéry letošní Jízdy králů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jízda králů

Jízda králů | Foto: Andrea Kratinová

„Obraný letoun Hurikán, potom jsem měl vikingskou loď, pirátskou loď,“ rozpovídal se bez okolků o své největší vášni - modelářství - desetiletý Ondřej Mikulec.

Právě on letos usedne do sedla bělouše v ženském kroji s růží v ústech a jako král se postaví do čela družiny složené z místních osmnáctiletých děvčat a chlapců.

„Je to výborné a vznešené. Už se těším, až bude Jízda králů. Kůň se mi velice líbí, je to sněhově bílá kobylka. Nemůžu se dočkat, až na ní pojedu v sedle,“ prozrazuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlčnovském novém králi, kterým se stane teprve 10letý chlapec, natáčela redaktorka Andrea Kratinová

Ondřeje dnes čeká vůbec první veřejné představení. Obavy má jenom z tance:

„Pořád se klepu, učím se tancovat. Já jsem první vychodil Čerešničky, potom mi Ondra Moštěk nabídl Vlčnovjánek, že je to větší sranda. Já jsem to vlastně opakoval po Šimonovi, protože tam, kde byl Šimon, jsem byl i já. My jsme tehdy byli největší kamarádi, v první třídě jsme hned dostali důtku. Neposlouchali jsme, vždycky jsme něco provedli. Já už si z toho, co jsme provedli, nic nepamatuju. Ale vím, že Šimon rozbil dveře.“

Premiéru má před sebou i jeho maminka Sabina, poprvé totiž oblékne vlčnovský kroj:

„Dosud jsem chodila v šardickém. Všichni mi říkají, že by to nebyl problém. Ale já si zase myslím, že je to jízda vlčnovská, takže abychom dodrželi vlčnovskou tradici, tak půjdu ve vlčnovském kroji."

Jízda králů se letos ve Vlčnově pojede poslední květnový víkend. Od roku 2011 je tento fenomén zapsaný na seznam nehmotného dědictví UNESCO.

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme