Zástupci proruských povstalců se vrátili na mírová jednání do Minsku

V Minsku se sešli zástupci Ukrajiny, doněckých a luhanských povstalců, Ruska a OBSE. Takzvaná kontaktní skupina jedná o urovnání situace na východě Ukrajiny. Rozhovory se několikrát odkládaly. Očekává se, že by ze schůzky mohla vzejít dohoda o novém příměří, hrozí ale i vyostření bojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do Minsku přiletěl bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma

Do Minsku přiletěl bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma | Zdroj: Reuters

Schůzka kontaktní skupiny stále pokračuje a zatím nejsou známy žádné výsledky z jejího průběhu.

Před začátkem této schůzky povstalci požadovali, aby ukrajinská strana okamžitě vyhlásila příměří a stáhla těžké zbraně ze zóny konfliktu. Teprve potom jsou ochotni přijet na jednání vůdci tzv. Doněcké a Luhanské republiky – Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij.

Situace na bojištích se v posledních hodinách nevyvíjí ve prospěch ukrajinské strany, která teď čelí mohutné ofenzivě v oblasti strategicky důležitého města Debalceve.

„Za 24 hodin zahynulo celkem 13 lidí a 27 utrpělo zranění,“ oznámil Eduard Basurin ze štábu povstaleckých vojsk.

Do Minsku také přiletěl bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma. Ten ale chce jednat pouze s nejvyššími představiteli vzbouřenců – Zacharčenkem a Plotnickým.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme