Výstavu Státního muzea v Osvětimi teď představuje Památník Terezín

31. leden 2015

Dokumentární výstava Státního muzea v Osvětimi s názvem Německý nacistický tábor smrti dorazila i na sever Čech. U příležitosti 70. výročí osvobození tábora ji představuje i Památník v Terezíně.

Památníku Terezín má prostor pro příležitostné výstavy ve foyer kinosálu. Výstavu tvoří panely s fotografiemi i textem. Jsou v angličtině opatřené českými překlady. Jedná se o výstavu, která ve zkrácené formě popisuje nejdůležitější aspekty vzniku největšího nacistického vyhlazovacího tábora - Auschwitz nebo česky Osvětim. Zapůjčení této výstavy v loňském roce domluvili při jedné z pravidelných kontrol české národní expozice ve Státním muzeu Auschwitz Birkenau v polské Osvětimi.

Výstava vznikla v roce 2009 a jsou v ní použity původní dokumenty Státního muzea Auschwitz Birkenau. Autorem je Miroslav Obstarczik - pracovník oddělení výstav Státního muzea v Osvětimi. Zajímavé je, že ta výstava má několik verzí, které putují po světě. Kromě Terezína je ta výstava k vidění například v Rusku, Itálii, ve Švédsku, v Nizozemí, ve Spojených státech, v Jižní Koreji, Číně nebo na Ukrajině.

Panelů je celkem třicet a dají se prohlédnout za 20 minut, ale je možné u nich strávit i půl dne. Nechybí informace o lékařských pokusech doktora Mengeleho, o terezínském rodinném táboře, cikánském táboře v Osvětimi a dalších. Výstavu Německý nacistický tábor smrti může každý zájemce navštívit v Muzeu ghetta do 30. března.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio