V Klementinu si lidé prohlížejí Vyšehradský kodex, vystavený je po padesáti letech

Jak vypadala korunovace prvního českého krále Vratislava II. přibližuje Vyšehradský kodex z roku 1085, nejstarší česká rukopisná památka. Tento víkend ji vystavuje Národní knihovna v Zrcadlové kapli pražského Klementina – poprvé po téměř padesáti letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Originál Vyšehradského kodexu je vystaven po téměř padesáti letech

Originál Vyšehradského kodexu je vystaven po téměř padesáti letech | Zdroj: ČTK

Stojím v předsálí Zrcadlové kaple a čekám ve frontě na Vyšehradský kodex. Vedle mě si skupina návštěvníků společně s restaurátorkou prohlíží faksimile, tedy kopii Vyšehradského kodexu.

Po několika minutách se i já dostávám přímo do kaple – ke speciální skleněné vitríně, která kodex chrání. Objemná kniha leží otevřená na červeně potaženém podstavci. Na levém listu, který má zhruba rozměr A3, je barevný obraz s názvem tři ženy u hrobu, pravá strana je hustě popsaná latinou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Vyšehradský kodex se byl v pražském Klementinu podívat i redaktor Vojtěch Koval

„Vitrína má detektor tříštění skla, má samozřejmě detektory i na otevření, případně nějaké násilné vniknutí, takže se okamžitě rozhoukají sirény,“ vysvětluje Irena Maňáková z Národní knihovny, co by se stalo, kdyby někdo na ochrannou vitrínu sáhl.

Sirény se už dnes prostory Klementina ozvaly. Hned ráno, když jeden z organizátorů chtěl neplánovaně rukopis zkontrolovat. „Vitrína spustila alarm, takže jsme všichni stáli v pozoru, včetně ostrahy i návštěvníků, kteří už stáli před dveřmi,“ říká Maňáková.

Národní knihovna vystavuje originál Vyšehradského kodexu v Zrcadlové kapli pražského Klementina | Foto: ČTK

Národní knihovna výstavu chystala dva roky. Neobešlo se to bez komplikací – i když někdy úsměvných, což připomíná třeba cedulka na schodech s nápisem „nevypínejte vitrínu ze zásuvky“.

„To bylo pro veškerý personál, který se kolem vitríny v Zrcadlové kapli pohyboval,“ vysvětluje Irena Maňáková. Vitrínu do kaple instalovali už v lednu, aby vyzkoušeli, že umí udržet správnou teplotu a vlhkost vzduchu.

„A samozřejmě někteří kolegové, kteří prošli kolem vitríny, viděli, že svítí a hučí. A když tam nic není, tak to je asi zbytečné a zbytečně to žere elektřinu, tak ji vypojili ze zásuvky,“ dodává.

V Praze je vystaven Budyšínský rukopis a Kodex vyšehradský

Číst článek

Kolem poledne už návštěvníci stáli frontu z předsálí kaple až na dvůr Klementina. „Stojí to opravdu zato si frontu vystát. Mě hrozně baví historie, chodím na univerzitu posledního věku, na egyptologii,“ svěřuje se jeden z návštěvníků Robert Tapfer.

Vyšehradský kodex není jediná vzácná rukopisná památka, kterou si dnes v Praze mohou lidé prohlédnout. Jízdárna Pražského hradu vystavuje Budyšínský rukopis – nejstarší kopii Kosmovy kroniky. Oba rukopisy můžou zájemci vidět až do nedělního večera.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme