V Česku přibývá starších podnikatelů. Pracují ve službách nebo vedou stavební firmy

Je jim padesát let a ještě víc. Přišli o zaměstnání nebo dali výpověď, protože už je práce nebavila. Teď se ale rozhodli, že ještě před důchodem rozjedou vlastní byznys. Starších podnikatelů v Česku v posledních letech přibývá. Zakládají si vlastní firmy ve službách nebo pracují jako živnostníci například v poradenství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekocentrum Paleta Pardubice - stavební práce pokračují i v lednu

Ekocentrum Paleta Pardubice - stavební práce pokračují i v lednu | Foto: Drahomíra Bačkorová | Zdroj: Český rozhlas

Začínala jako učitelka v mateřské škole. Když se pak manžel pustil do podnikání, šla Lenka Čejková z Pardubic do jeho firmy. Jenže po letech zjistila, že jí taková práce nebaví.

„Po šestnácti letech jsem zjistila, že mě ta práce vůbec nenaplňuje a že tam jsem opravdu od rána do večera. Takže jsem se rozhodla začít podnikat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Mají pár let do důchodu a rozjíždějí vlastní byznys. O starších podnikatelích v Česku natáčela Zuzana Benešová

Paní Lenka se tak před čtyřmi lety stala poradkyní pro zdravý životní styl. Svého rozhodnutí ale nelituje. Najednou si organizovala čas podle sebe.

„Pro mě to byl opravdu krok dopředu, který mi pomohl. I když je to třeba finančně horší, hlavní je, že jsem spokojená,“ dodává Čejková.

Podobně se do vlastního byznysu pouští v posledních letech stále více starších lidí.

„Za poslední rok jsme zaregistrovali to, že z jedenácti tisíc nových podnikatelů bylo skoro deset tisíc žen. Podle předběžných odhadů deset procent z těchto nových podnikatelů byli lidé nad padesát let,“ vysvětluje Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

„To je jasný signál, že ti lidé přišli o práci, nebo se dostali do nějaké složité životní situace, takže začínají podnikat. Jinak není úplně běžné,“ tvrdí Havlíček.

Pomoc projektů

Asociace v různých projektech - například Podnikavá žena - podporuje začínající podnikatelky v jejich práci.

„Ženy nás mohou kontaktovat s individuálními dotazy. Hlavně se snažíme je sdružovat - pořádat pro ně různá inspirativní setkání nebo vzdělávání v oblasti, ve které chtějí podnikat. Ale hlavně, zda mají na to podnikat. Často jim brání strach, negativní strach z okolí a finance. Je důležité najít správný motiv,“ říká patronka projektu Eva Vašková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stále více starších lidí nad 50 let v Česku podniká. O tématu mluvila v RI Radiožurnálu patronka projektu Podnikavá žena Eva Vašková

Trend u starších podnikatelů ukazují i čísla Českého statistického úřadu, popsal Ondřej Nývlt.

„Pokud si starší definujeme věkem 50 až 64 let, je v této věkové skupině nadprůměrné zastoupení osob v pozici sebezaměstnaných. Důvody mohou být různé, jeden z nich je, že je tady vyšší zastoupení osob, které jsou v pozici podnikatelů se zaměstnanci.“

Zatímco v roce 2006 statistici evidovali 226 tisíc podnikatelů starších padesáti let, v roce 2013 jich bylo už 271 tisíc.

„Určitou podporu jim může poskytnout i úřad práce. Když člověk předstoupí s vlastním podnikatelským plánem, tak mu úřad může do začátku dát i podporu,“ popisuje Nikola Šimandlová z obecně prospěšné společnosti Alternativa 50+.

Káva, kavárna (ilustrační foto) | Foto: Milena M. Marešová

Starší podnikatelé tak spíše volí poradenství, služby nebo pracují jako překladatelé. Ženy obecně se spíše specializují na oblast masérství, pedikúry, manikúry a masáží.

„Nejvysněnější podnikání je vlastní pekárna nebo kavárna. Což už je o nějakých nákladech. Už je tam určitý způsob rizika. Na začátku je dobré si spočítat a vědět, co k tomu potřebuji – jaká oprávnění,“ radí Vašková.

Banky do 200 tisíc korun na podnikání půjčí téměř bez problémů. „Já nejsem moc zastánce velkých půjček a úvěrů. Na začátku to musí být hodně spočítané. Na banky se určitě spoléhat nedá," dodává Vašková.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme