Česko si připomnělo osvobození Osvětimi

30. leden 2015
Zaostřeno na církve

Česko si tento týden připomnělo světový den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. V Praze a Terezíně se konalo diskutované mezinárodní fórum Let My People Live! které spolupořádal Evropský židovský kongres.

Na mezinárodní fórum Let my people live do Prahy a Terezína přijely tři desítky státníků, byli mezi nimi prezidenti Slovenska a Bulharska a předseda izraelského parlamentu. Jedním z pozvaných byl i ruský prezident Vladimir Putin. Proti tomu se ohradila Federace židovských obcí v České republice.

"Člověk by si myslel, že musíme být opatrní a politicky korektní. A raději mluvit jednoduše. Osobně si myslím, že musíme mluvit hlavně jasně a že musíme debatovat o složitých věcech bez politické korektnosti a bez přemýšlení, jak naše sdělení vyzní."

Těmito slovy uvedl mezinárodní fórum Let My People Live! Moše Kantor, předseda Evropského židovského kongresu. Český prezident Miloš Zeman jeho výzvu vyslyšel, když se nejprve označil za jednoho z šesti miliónů Židů a později, když vyzval k ozbrojené akci stálých členů Rady bezpečnosti OSN proti takzvanému Islámskému státu, aby se, jak Zeman uvedl, zabránilo superholocaustu.

Výzvu Zemana k mezinárodní vojenské akci proti islámským radikálům kritizoval mj. ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který o tom chce s prezidentem mluvit na první schůzce ústavních činitelů k zahraniční politice 17. února.

Let my people live, konference, Miloš Zeman

Terezínem prošlo v letech 1940 až 1945 přes 200.000 lidí. Každý pátý zemřel přímo tam, na 100.000 jich zahynulo po deportaci z Terezína v koncentračních vyhlazovacích táborech.

Sedmdesát let od chvíle, kdy Rudá armáda osvobodila nacistický koncentrační tábor Osvětim, žije v Česku asi tisíc lidí, kteří prošli za druhé světové války koncentračními tábory.

Je důležité věnovat pozornost jejich příběhům a jejich svědectví. Odborníci z řad historiků i publicistů, kteří se tomuto tématu věnují, se také shodují, že je třeba připomínat všechny oběti holocaustu a nevyhýbat se bolestivým tématům, jako je podíl některých českých institucí i takzvané mlčící většiny na hrůzách holocaustu.

Historici doposud nezvládli například sestavit kritickou studii o židovském ghettu a také koncentračním táboře v Terezíně. Mimochodem, Spolek židovských akademiků uctil památku obětí holocaustu vydáním publikace s příznačným názvem Bílá místa ve výzkumu holocaustu, kde je například studie o tzv. cikánských táborech na Liberecku nebo o zdravotnictví a ošetřovatelství v terezínském ghettu.

V Terezíně se před oficiální pietou odehrálo také vzpomínkové shromáždění na romské oběti holokaustu.

Let My People Live, konference, Miloš Zeman

Jedna z organizátorek z občanského sdružení Konexe Ivanka Čonková vysvětlila, že chce připomenout romský holokaust jako ten opomíjený, zapomenutý.

Vzpomínkové shromáždění vedl farář Mikuláš Vymětal, v závěru se společně pomodlili otčenáš v češtině a romštině.

autoři: Jan Blažek , Magdaléna Trusinová
Spustit audio