Postoj Česka k Islámskému státu není appeasement, tvrdí Sobotka

Postoj České republiky k Islámskému státu není politikou appeasementu, jak se označuje politika ústupků západní velmocí hitlerovskému Německu před druhou světovou válkou. V televizi Prima v pořadu Partie to dnes prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na páteční vyjádření mluvčího prezidenta Miloše Zemana na adresu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Některé výroky prezidenta v posledních měsících premiér označil za hodně válečnické.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Sobotka připustil, že v případě názorů Zemana a vlády na krizi na Ukrajině a postup proti Islámskému státu se mezi nimi ‚občas objeví disharmonie‘.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vztah České republiky k Islámskému státu není appeasement, řekl ve vysílání TV Prima premiér Bohuslav Sobotka

"Vztah České republiky k Islámskému státu není appeasement," zdůraznil premiér a připomněl, že se Česko připojilo k mezinárodní akci proti islámským radikálům, když darovalo velké množství munice kurdským bojovníkům.

"I ta naše munice přispěla k tomu, že kurdští bojovníci mohli přejít do protiofenzivy," soudí Sobotka.

Zaorálkovy výroky připomínají politiku appeasementu, vzkázal Zeman po mluvčím

Číst článek

O nebezpečí Islámského státu budou mluvit vrchní ústavní činitelé na plánované koordinační schůzce k zahraniční politice 17. února. Podle premiéra jejím tématem bude i další postoj k sankcím vůči Rusku kvůli jeho angažmá v krizi na Ukrajině.

"Já se domnívám, že je potřeba teď sankce podržet a trvat na obnovení diplomatických rozhovorů mezi Rusy, Ukrajinci a povstalci," poznamenal Sobotka.

Japonsko podpoří státy, které bojují s Islámským státem

Číst článek

Zeman tento týden vyzval k ozbrojené akci proti Islámskému státu pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN, která by se zaměřila na výcvikové tábory teroristů. Zaorálek takovou akci odmítl s tím, že proti radikální islámské ideologii by měli zasáhnout především muslimové. Akci, ke které Zeman vyzval, označil za křižáckou válku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme