Stovky aut, tisíce lyžařů a desítky centimetrů čerstvého sněhu - tak to vypadá v Jizerských horách po začátku jarních prázdnin

1. únor 2015

Jizerské hory zaplnily tisíce lyžařů. Na sjezdovkách, v běžeckých stopách, na parkovištích i v hotelech je patrné na první pohled, že školákům začaly jarní prázdniny. První vlnu jarního volna mají mimo jiné i domácí, do hor proto míří kromě pražských nebo moravských turistů také lyžaři z Libereckého kraje.

Jak nám řekl Petr Bažant za ski arénu Jizerky, počasí přeje - napadl nový sníh. Po roce je otevřený celý Bedřichov a zájem je opravdu velký. V Jizerkách jsou stovky sjezdařů, stejně jako stovky milovníků běžek.

Bedřichov doslova praská ve švech, parkoviště jsou plná už v ranních hodinách, pohyb v obci je - hned po Jizerské padesátce - v podstatě nejrušnější za celý rok. Starosta Bedřichova Petr Holub z hnutí Bedřichov náš domov uvedl, že poptávka je obrovská a neuspokojená. Hoteliéři si mohou mnout ruce, mají plno. Potvrdil to také majitel jednoho z desítek bedřichovských penzionů Michal Plíšek. Podle něj je velký zájem hlavně o víkendové pobyty.

Ne každý ale přijede do hor na víkendový nebo týdenní pobyt, mnozí sem dojíždějí z blízkého okolí. Když na horách přibude turistů, přibude také úrazů. Velký nápor turistů očekávají hory i v dalších týdnech, kdy bude mít postupně jarní prázdniny celá Praha.

autor: sas
Spustit audio