Francie nemíní diskutovat o smazání řeckého dluhu vůči eurozóně

Odpuštění dluhů Řecku není podle Paříže na pořadu dne. Francouzský ministr financí Michel Sapin jedná o splácení půjček poskytnutých Aténám se šéfem řecké státní pokladny Janisem Varufakisem. Už před schůzkou dal jasně najevo, že smazání řeckého dluhu nepřichází v úvahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Janis Varufakis a jeho francouzský protějšek Michel Sapin se setkali v Paříži

Řecký ministr financí Janis Varufakis a jeho francouzský protějšek Michel Sapin se setkali v Paříži | Zdroj: Reuters

„Nic se rušit nebude. Můžeme o dluhu diskutovat, můžeme odložit jeho splatnost nebo zmírnit jeho zátěž, ale ne ho smazat,“ prohlásil v diskusním pořadu televize Canal+ ministr financí Michel Sapin.

Pro Řecko podle něj neexistuje budoucnost mimo eurozónu. Diskutovat o snížení dluhu a o podmínkách jeho splacení je ale ze strany Řecka legitimní.

Po setkání s francouzským ministrem financí se Janis Varufakis vydá také do Londýna a do Říma. Chce dosáhnout odkladu vrácení peněz, které Řecku půjčily eurozóna a Mezinárodní měnový fond.

Nechystá se ale do Německa, které je největším věřitelem Řecka. Kancléřka Angela Merkelová už dříve myšlenku odepsání řeckých dluhů odmítla.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme