USA čeká sportovní svátek. Favorita Super Bowlu těžko hledá i Voráček

Ve Spojených státech je sport jednou z nejsledovanějších věcí. Američané jsou ochotní změnit své rituály jen kvůli pár věcem a finále Super Bowlu, tedy poslední a rozhodující zápas ligy Amerického fotbalu, je jednou z nich. I když sledování téhle sportovní události, ať už v televizi, nebo přímo na stadionu, se pro řadu z nich také stalo rituálem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve finále letošního Super Bowlu se utkají týmy Seattle Seahawks a New England Patriots

Ve finále letošního Super Bowlu se utkají týmy Seattle Seahawks a New England Patriots | Zdroj: Reuters

Americký fotbal je pro českého fanouška sport nepříliš zajímavý a většinou ani nepříliš atraktivní. Deset sekund se něco děje a pak se pět minut radí, na to se nedá koukat, to je až na výjimky obvyklý pohled Středoevropana.

Jakmile ale přijedete do Spojených států, po chvíli změníte názor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní Super Bowl si nenechá ujít ani hokejista Jakub Voráček. Podle něj vyhraje Seattle

„My Češi máme raději chytřejší sporty. I u amerického fotbalu se musí přemýšlet, ale je to spíše o fyzické stránce. Někdo k němu hledá cestu déle, ale mně se tenhle sport líbí. Když jdu na stadion, tak si zápas vždy užiju,“ říká nejproduktivnější hokejista NHL Jakub Voráček.

Letošní ročník finále ligy Amerického fotbalu, hraný jako obvykle na jeden zápas, obstarají týmy Seattle Seahawks a New England Patriots.

Seattle obhajuje titul poté, ale letos ho čeká bohatý soupeř plný hvězd. I tak je ale podle Američanů - a také podle Jakuba Voráčka - favorit zřejmý.

„New England je mým oblíbeným týmem, ale bude hrát proti nejlepšímu týmu v lize. Těžko hledat favorita, nicméně podle mě vyhraje Seattle,“ má jasno útočník hokejové Philadelphie, který se svými spoluhráči bude zápas bedlivě sledovat.

Hvězdný Brady dovedl Patrioty ke čtvrtému triumfu v Super Bowlu

Číst článek

Flyers totiž mají několikadenní volno, a tak se hráči těší i na to, že si k Super bowlu dají i nějaké to pivo. Ostatně, večer se zastaví život v polovině Ameriky a přesune se do sportbarů a k televizím. Finále Super Bowlu je jednou z nejsledovanějších sportovních událostí vůbec a co do sledovanosti překonává třeba i Olympijské hry.

Pro Evropana nepochopitelné, pro zdejší sportovní průmysl a byznys s ním spojený běžná a potřebná věc. Ale když je analýz, rozebírajících finálové vyhlídky ve zdejších médiích víc než dost a prodány jsou vstupenky za statisíce dolarů, pořád se ale v Super Bowlu může stát cokoli. A to těší Američany ze všeho nejvíc.

Tomáš Lörincz, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme