Jordánsko je ochotné udělat všechno pro osvobození svého vojáka zajatého Islámským státem

Rodina jordánského pilota zajatého džihádisty z hnutí Islámský stát o něm stále nemá žádné zprávy. O propuštění vojáka jordánská vláda dál usiluje. Prohlásila to v reakci na vraždu japonského rukojmí Kendžiho Gotoa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Safi Jusef, otec jordánského pilota zajatého hnutím Islámský stát

Safi Jusef, otec jordánského pilota zajatého hnutím Islámský stát | Zdroj: Reuters

V boji proti Islámskému státu mezitím zaznamenali úspěch Kurdové. Nedaleko iráckého Kirkúku vytlačily džihádisty z ropného naleziště.

Irácký ministr zahraničí Ibrahím al-Džaafarí nazval boj s hnutím Islámský stát třetí světovou válkou. Týká se totiž prý všech zemí, včetně Evropy.

Také Spojené státy a jejich spojenci v leteckých úderech proti islamistům neustávají. Americké letectvo o víkendu bombardovalo i oblast kolem Kirkúku. Kurdské polovojenské jednotky tam zpátky dobyly ropné naleziště, o které džihádisté usilovali.

Vrty donedávna produkovaly kolem deseti tisíců barelů ropy denně. Právě prodejem ropy na černém trhu si Islámský stát vydělává peníze na své aktivity.

Islámský stát - grafický profil se základními údaji | Foto: ČTK

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme