Ruská okupace Krymu má smrtící následky pro tamní drogově závislé

Ruská okupace ukrajinského Krymu přinesla smrt lidem, kteří to nejspíš vůbec nečekali. Mezi oběťmi je víc než 100 lidí, kteří užívali tvrdé drogy, ale se svou závislostí chtěli bojovat. Jenže Rusko okamžitě po okupaci zavřelo všechna léčebná centra. Jak teď v Bruselu upozornila OSN, následky přišly brzy. Po smrti je podle odhadů už asi desetina z víc než 800 lidí, kteří léčebná centra využívali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předávkování drogami je u Američanů do 50 let nejčastější příčinou úmrtí. Ilustrační foto

Předávkování drogami je u Američanů do 50 let nejčastější příčinou úmrtí. Ilustrační foto | Foto: Filip Jandourek

Rusko ze dne na den zakázalo používání metadonu, tedy látky, která se pro léčbu závislosti používá. Okamžitě také zastavilo poskytování sterilních jehel a injekčních stříkaček.

To vše teď tvrdě kritizoval zvláštní zmocněnec OSN pro problematiku HIV a AIDS Michel Kazatchkine.

V komisi, která prosazuje změnu v přístupu k lidem závislým na drogách, s ním je i bývalý primátor Prahy Pavel Bém. Po ruské okupaci Krymu podle něj došlo k následujícímu:

„Absolutní tragédie z hlediska veřejně zdravotnického. S obrovským nákladem strašný výsledek.“

Bém je členem vedení Globální komise pro drogovou politiku. Je tak kolegou bývalého generálního tajemníka OSN Kofiho Annana nebo podnikatele a mecenáše Richarda Bransona.

„Ty lidské tragédie byly způsobeny částečně sebevraždami, a částečně tím, že ti dříve substituovaní metadonem se najednou museli obrátit na černý trh, který jejich potřeby samozřejmě saturoval neskutečnými svinstvy. To v konečném důsledku vedlo k intoxikacím a k předávkování,“ dodal Bém.

OSN tvrdí, že na Krymu přijdou o život ještě další lidé. Ruská politika je podle OSN v rozporu se všemi doporučeními mezinárodních organizací.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme