Hasiči loni nejčastěji vyjížděli kvůli záchraně zvířat a vyprošťování lidí

Průměrně každé tři minuty a 43 sekund vyjížděli loni hasiči k nějakému zásahu. Celkově však museli řešit méně událostí než o rok dříve. Z více než sto tisíc výjezdů jich nejvíc bylo kvůli takzvané technické pomoci. Čísla dnes představili sami hasiči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči zachraňují životy zvířat

Hasiči zachraňují životy zvířat | Foto: Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje

„Do technické pomoci spadá široká škála činností od záchrany zvířat přes vyproštění z výtahu až po velmi náročné zásahy, ke kterým je potřeba těžká technika, jako tomu bylo například při sesuvech půdy v Bulharech nebo zásahu v areálu muničního skladu ve Vrběticích,“ vysvětlila mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Do kategorie „technická pomoc“ spadalo necelých 51 tisíc loňských výjezdů, na druhém místě byly dopravní nehody (přes 19 tisíc výjezdů) a na třetím požáry (necelých 17 tisíc výjezdů). Bližší čísla lze najít na stránkách Hasičského záchranného sboru (HZS) zde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Statistiku hasičských výjezdů za rok 2014 přiblížila redaktorka Eliška Malínská

Co se požárů týká, za skoro tři tisíce jich mohla nějaká technická závada, přes dva a půl tisíce potom způsobila nedbalost. Oproti roku 2013 se mírně zvedlo i číslo úmyslně založených požárů.

Z hlediska škod patřil loni k nejhorším požár v kladenské pekárně, kde při řezání ocelových konstrukcí začala hořet tepelná izolace a kde plameny zničily budovu bývalých mrazíren. Škoda se vyšplhala na 289 milionů korun.

„Zásah trval 73 hodin, měli jsme tam nasazeno 35 jednotek, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu, měli jsme tam nasazen vrtulník Policie České republiky s termovizí,“ přiblížil zásah náměstek generálního ředitele HZS František Zadina.

Dalším požárem s vysokou škodou byl ten v Chatě Libušín na Pustevnách, tam se vyúčtování škody zastavilo na 80,5 milionu korun. Třetí nejvyšší škodu, a to ve výši 80 milionů korun, způsobil oheň galvanovny v Lanškrouně.

Hasiči dnes představili i výsledky více než dvanácti tisíc kontrol, které loni provedli. Dohromady uložili pokuty ve výši skoro deset milionů korun. Nejvyšší postihy se podle náměstka generálního ředitele HZS Miloše Svobody týkaly pochybení, která vedla k bezprostřednímu ohrožení zdraví nebo života.

Neveselý pohled na Libušín dva měsíce po požáru | Foto: Jakub Hritz

„Byly to závady zejména na únikových cestách, to znamená, že volná průchodnost únikových cest nebyla zajištěna – nebyly zajištěny únikové východy, na únikových cestách byly nejrůznější překážky a tak dále,“ popsal Svoboda.

Druhý nejčastější důvodem pokut byly nedostatky u bezpečnostních zařízení – nefungovala třeba elektrická požární signalizace nebo chyběl hasicí přístroj.

Co se týká fungování HZS, generální ředitel sboru Drahoslav Ryba si celkově loňský rok pochvaluje. „Zaprvé jsme stabilizovali rozpočet, povedlo se navýšit mzdové prostředky, zařadili jsme hasiče do první skupiny zvláštního příplatku. Co se nám trochu méně dařilo, bylo získávání investic ze státního rozpočtu, naopak se nám dařilo čerpat z peněz Evropské unie,“ řekl Ryba.

Za priority pro letošní rok pak Ryba označil úspěšné dotažení zákona o Hasičském záchranném sboru a změny ve vzdělávání. Chce také pracovat na dokončení čerpání peněz z evropských fondů.

Požáry v Česku nepřežilo loni 114 lidí, o tři více než rok dříve | Foto: ČTK

David Černý, Eliška Malínská, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme