Na platnost dálničních známek dohlíží každý den 25 hlídek celníků

31. leden 2015

Dálničním známkám pro rok 2014 dnes končí platnost. Od půlnoci musíme mít na autech jenom známky pro letošní rok. Staré neplatné známky navíc musíme z čelního skla odstranit. Za neplatnou nebo neodstraněnou známku nám pak policisté nebo celníci mohou dát pokutu na místě až do pěti tisíc korun. Ve správním řízení pak může pokuta dosáhnout až dvacetinásobku – 100 tisíc. Platnost známek po celé republice kontroluje nepřetržitě i 25 hlídek celníků, a tak jsme se s nimi na jednu kontrolu vydali.

Tady na nájezdu na druhém kilometru dálnice D1 stojí bílo-modrá dodávka středočeské celní správy. V ní Iveta Keroušová a za volantem Radim Košťál. Bedlivým zrakem sledují přijíždějící auta. Dnes je poměrně klid, ale prvního února mívají s dálničními známkami každoročně žně.

Čtěte také

„Dá se to tak říct, protože spousta řidičů si zapomene novou dálniční známku vylepit nebo pořídit.“ Řidiči se pak podle očekávání často snaží vymluvit. „Nejčastější výmluvou je, že si myslím, že do Průhonic je úsek bez poplatku. Další výmluvou bývá, že zabloudili a třetí nejčastější, že je sem zavedla navigace,“ přibližuje své zkušenosti Iveta Keroušová.

Pouhým okem

Přijíždí k nám ve třech pruzích stokilometrovou rychlostí jedno auto za druhým. Jejich značky přečtu zhruba na 25 metrů. Teď Ústecký kraj, Praha, Praha, Střední Čechy. Zapomeňte na nějaký dalekohled ve výbavě hlídky. Radim Košťál prostým okem stíhá na čelních sklech najít čtvereček 3,5 krát 3,5 centimetru.

„Prvotní podnět, jestli auto má, nebo nemá dálniční známku, jde poznat v rozmezí mezi 75 až 50 metry. Poznat, o kterou známku se jedná lze asi na 30 metrů, to už je jasné, o jakou známku se jedná,“ popisuje Radim. Uděláme malý pokus. V tuto chvíli platí dálniční známky pro rok 2014 a 2015. Ta pro rok 2014 je oranžová a pro rok 2015 se příliš neliší, je trochu do zelena, ale s prvky oranžové. Zkuste mi říkat jednotlivá auta podle toho, na jaký rok mají dálniční známku.

„Tady projíždí slovenský automobil – 2015, týdenní. Teď další 2015, 2015, 2014, 2014, 2015. Támhle byly vylepené obě dvě,“ říká s naprostou jistotou Radim Košťál. To je neuvěřitelné. A teď to uděláme obráceně. Přijíždí skupinka, vedou ji dvě oktávie – 2015, 2015, 2015,… „Zatím všechno v pořádku.“

Čtěte také

Vyžaduje to naprosté soustředění. „Člověk si musí na chvíli odpočinout, ale je možné tomu doopravdy věnovat zhruba tři, čtyři hodiny denně a soustředit se na to.“ Zatím všichni řidiči mají platné dálniční známky. Jaký je ale postup ve chvíli, kdybyste teď zahlédli řidiče bez dálniční známky?

„S kolegyní se za ním vydáme na výstražné zařízení modré barvy a za pomoci nápisu stop ho zavedeme na nejbližší odstavné parkoviště. Řidič je informován o tom, že se dopustil přestupku neuhrazení časového poplatku a přistoupí se k uložení sankce, která může být až do výše pět tisíc korun,“ říká Radim Košťál. Pokuta za dálniční známky se ale většinou pohybuje okolo tisíce korun. Jen loni ji zaplatilo na 27 tisíc řidičů.

autor: pgj
Spustit audio