V Praze se opravuje střecha hlavního nádraží, rekonstrukce mění trasy vlaků

Cestující, kteří pravidelně jezdí vlakem do Prahy, se musejí ode dneška připravit na komplikace. Na hlavním nádraží totiž začala oprava střechy, kvůli které se na dva roky změní trasy některých regionálních spojů, ale i rychlíků. Většina vlaků nově končí na Masarykově nádraží nebo v pražských Holešovicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha Hlavní nádraží

Praha Hlavní nádraží | Foto: Filip Jandourek

Z regionálních spojů se změna týká především linky S7 vedoucí z Řevnic do Úval. Vzniknou z ní dvě samostatné linky, z Prahy hlavního nádraží do Řevnic a z Masarykova nádraží do Úval.

„Časy spojů se nemění, kromě odjezdů z Masarykova nádraží. Do Úval budou odjíždět o jednu minutu dříve, než byli cestující zvyklí z hlavního nádraží,“ popsala mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Některé spoje do Berouna, konkrétně dva páry vlaků, budou v pracovní dny končit ve stanici Praha-Smíchov. Spěšný vlak z Nymburka na Masarykovo nádraží, který přijíždí v 7.05, pojede nově na hlavní nádraží, kam dorazí v 7.01.

Z Děčína na 'Masaryčku', z Budějovic do Holešovic

Větší změny se projeví v rychlíkové dopravě a dotknou se cestujících, kteří jezdí do severních nebo jižních Čech. Musejí si dát pozor na to, kde v Praze nastoupí nebo vystoupí.

„Všechny rychlíky v relaci Praha – Děčín a zpět pojedou ze zastávky Praha-Podbaba na Masarykovo nádraží, a nebudou tedy zajíždět do stanice Praha-Holešovice a Praha hlavní nádraží. Rychlíky z Českých Budějovic – kromě prvních ranních a posledních večerních spojů a také jednoho dopoledního spoje – nově pojedou až do stanice Praha-Holešovice,“ dodala Radka Pistoriusová.

Masarykovo nádraží v Praze | Foto: Filip Jandourek

Důvodem je, že na hlavním nádraží bude kvůli rekonstrukci méně prostoru a rychlíky z jižních Čech tam budou stát jenom pět minut.

Práce na rekonstrukci zastřešení haly nad nástupišti hlavního nádraží se uskuteční po etapách, první se dotkne nástupišť 1 až 4, pak se dělníci přesunou jinam. Celá oprava v ceně půl miliardy korun potrvá téměř dva roky. České dráhy slíbily, že o změnách budou cestující včas informovat.

Všechny změny si můžou lidé přečíst přehledně na webových stránkách Českých drah nebo zjistit na infolince pro cestující 840 112 113. Ve stanicích se můžou obrátit na železničáře.

Změny spojů | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Radek Duchoň, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme