Státní zástupce žádá podmínku pro traťového komisaře z rallye v Lopeníku

Za tragédii při rallye v Lopeníku navrhuje státní zástupce traťovému komisaři dva roky vězení s dvouletou podmínkou. Při závodě v roce 2012 jedno ze soutěžních aut najelo do čtyř dívek, které střet nepřežily. Podle státního zástupce je komisař nevykázal z míst poblíž trati, a dopustil se tak usmrcení a těžké újmy na zdraví z nedbalosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo sobotní tragédie v Lopeníku

Místo sobotní tragédie v Lopeníku | Foto: Andrea Kratinová

Tragédie, při které zahynuly dívky ve věku 7, 18, 18 a 20 let, se stala 10. listopadu 2012. Soud začal případ projednávat loni v únoru.

Pořadatel podle policie nepochybil. Obviněn nebyl ani řidič, který jel závod na uzavřené trati, byť podle policie se na nehodě kromě větru podepsala i jezdecká chyba. Vůz byl podle majitele, který ho řidiči pronajal, naprosto v pořádku.

Kvůli nehodě se tak před soudem jako jediný viník ocitl třiadvacetiletý traťový komisař Petr Plášek, který podle obžaloby nevykázal dívky z nebezpečného místa u trati, kde do nich poté ve vysoké rychlosti najel závodní vůz.

Komisař vinu odmítá

Plášek vinu odmítá, poukázal na nedostatečné školení i na to, že na místě údajně nebylo značení. To tvrdili i příbuzní obětí. Pořadatelé však uvedli, že lokalita označená byla.

Podle hlavního pořadatele Petra Bujáčka by se tragédie nestala, pokud by Plášek dívky ze zakázaného prostoru vykázal či zavolal vedoucímu rychlostní zkoušky, aby závod přerušil.

Podle bývalého starosty Lopeníku Antonína Dulínka však nebyli dobrovolníci z Lopeníku a okolí dostatečně kvalifikovaní na to, aby závod zvládli. Pořadatelé mu prý slíbili, že na trati budou lidé, kteří mají zkušenosti ze zlínské Barum Rally. Podle Dulínka navíc nebylo okolí trati dostatečně označené a lidé nevěděli, kde se mají pohybovat. To u soudu řekli i někteří další svědkové.

Tragédie na rallye v Lopeníku na Slovácku | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme